Gå til sidens hovedinnhold

Ferske, frekke toner

Artikkelen er over 14 år gammel

Jupiter med Håvard Stubø i spissen markerte sin nye plate med bravur på Kroa tirsdag kveld, med den svenske stjernesaksofonisten Jonas Kullhammar på plass.

En overveldende trengsel hersket på Kroa tirsdag. Interessen for denne trioen pluss «atpåklatt» vokste nesten over utestedets bredder. Jupiter gir oss med materialet fra «Live at Glenn Miller café» drivende fusionjazz med svevende melodier i raskt tempo. Stubø fortalte underveis at mange av låtene i settet faktisk er så nye at de fortsatt bare har arbeidstitler.

Et godt eksempel på en låt som fortsatt opererer under arbeidstittel er «Lösröv» (ja du leste riktig.) Innledningen er vakker med suggerende og lavspilt orgel og gitar, med en stemning som sender tankene langt, langt bort. Men plutselig bryter det hele ut i en rask og svingende låt som tar tak i deg og sender deg rett tilbake igjen. Alt i alt er materialet godt og samtidig lett å like.

Se disse herrene i aksjon så skjønner du at det er musikken som bestemmer. Gutta ofrer ikke musikken for showet, og det er akkurat slik det skal være. Det Jonas Kullhammar tilfører denne trioen er helt enormt. Det er som om trioen hadde en ledig dimensjon han kunne bruke. Som en virtuos og en mester på sitt instrument er han verdifull, men som en drivkraft og en inspirasjon er han tilsynelatende uerstattelig. Det virker som Kullhammar trekker fra en utømmelig kilde og hele besetningen nyter godt av dette og det gjør også publikum.