Gå til sidens hovedinnhold

Den 98 år gamle brygga er renovert og klar for tradisjonsrik helg

Artikkelen er over 5 år gammel

Fra «Mekalnilsabrygga» i Foldvik vil publikum kunne nyte flere kulturell godbiter. Kjente navn som Helge Stangnes, Kjellaug Halten Lunde og Asbjørn Hessen vil alle gi sine bidrag i et miljø hvor tjærelukt og tradisjon trives.

Mikal Nilsen var ishavsfarer og fikk bygd brygge, kai og nothjell i Foldvik i 1918. Brygga som på folkemunne kalles «Mekalnilsabrygga», er en del av hele det unike bryggemiljøet i Foldvik som er Gratangen kommunes Fotefar mot nord.

Den er den eldste brygga i Foldvik og eies i dag av hans barnebarn, Margaret Guve. I løpet av de sju siste årene er det foretatt renovering av både brygga, kaia og nothjellen.

Til markedshelga regner man med at nyrestaurerte vinduer er kommet på plass, og at ny, okergul linoljemaling er kommet på den gamle ytterkledningen.

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

Kulturhus

Da Forbundet Kysten arrangerte sitt landsstevne i Foldvik i 2010, var det første gangen den gamle notbrygga kunne tas i bruk som et kjærkomment tilskudd til den øvrige bygningsmassen Gratangen Kystlag benytter under sine kystkulturarrangementer.

Fram til i dag har brygga, som rommer opp til 80 personer, vært arena for forestillinger og foredrag i første etasje, eventyrstund, poesiforestillinger, musikkforestillinger og eventyrstund, samt kunstutstillinger på notloftet, en gang i året.

Helge Stangnes

Senjadikteren Helge Stangnes fyller 80 år i november. Han er fra Tranøy på Senja og skriver på tilnærmet Senjadialekt, - for og fra norsk kystkultur. Han har forsket på endringer i Senjamålet og undervist i talemål og stedsnavn ved Universitetet i Tromsø, og han har redigert ordspalten i «Årbok for Senja».

Stangnes har vært lærer i 30 år, har vært ansatt ved Institutt for språk og litteratur ved Universitetet i Tromsø, medlem i Nord-norsk forfatterlag og utgir bøker på Nordkalottforlaget.

«Brukspoesi» kaller han selv diktene sine. «Kjøss meg på mandag så har du heile vekka fri».

Les også

– Fredelig oase under arn

 

Produksjon

Flere av Stangnes sine dikt er tonesatt av blant annet Moddi, Jan Arvid Johansen fra Boknakaran og Heklastålstrenga. Alle diktene er skrevet etter at Stangnes fylte 50 år, det vil si i en 30-årsperiode!

Stangnes bruker kjent tematikk fra kysten, og han har solgt mer enn 33.000 eksemplarer.

«Lys langs en fjord» var hans debutsamling. Så kom «Landet og lyset», «Landet og tonen», «Vintersang», «Nothundliv» og «Frø i vind».

Kjølenkoret

Ønsker du å dele ditt abonnement på Fremover med ett eller flere familiemedlemmer, helt gratis? Les mer om aiD.

Kabareten «Nothundliv» med musikk av senjaværingen Svein Hugo Sørensen beskriver sildefisket langs kysten i Nord-Norge tidlig på 1950-tallet.

Kabareten ble framført av Kjølenkoret på utescenen på Foldvikmarkedet i 2006. Koret framførte kabareten senere med stor suksess både i Kulturhuset i Narvik under Vinterfestuka 2008 og i Finnsnes - og Harstad Kulturhus høsten 2010.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Kommentarer til denne saken