På tunet utenfor gårdsmuseet på Liland står en traktor mange drar kjensel på. Og for de som ikke opplevde Gråtassens storhetstid like etter krigen, kjenner mange likevel igjen utseendet på den gamle grå traktoren.

Grå

Ifølge Aslak Markusson er Gråtassen virkelig spesiell. Det var den første traktoren som kom inn i det norske jordbruket med hydraulisk kraftoverføring.

– Gamle traktorer er spesielle, og det er flere typer som har satt sitt preg på mekaniseringen av jordbruker, fortseller Markusson.

Gråtassen er som navnet tilsier: Grå. Å male en slik traktor er å tukle med estetikken.

– Det finnes traktorer som er nesten like, men som er røde. Det er ikke Gråtasser. Massey-Ferguson kom med en rød en som likner, MF-30, etter Gråtassen.

Til salgs

Hver gamle traktor har sin egenart. Og det er nettopp denne egenarten med historien over hvor de ulike traktorene har vært, Markusson ønsker å samle til Lilandsdagene den første helgen av august. Han håper tunet blir fullt.

– Vi har en åtte til ti traktorer som vi vet vil komme, sier Markusson, som ikke vil bli forundret om det blir dobbelt så mange eller kanskje tregangen i august.

– For enkelte er slike traktorer verdifull familiehistorie. Andre ser den økonomiske verdien i gamle traktorer. Så kanskje legges noen ut for salg under utstillingen. Vi får se, smiler Aslak Markusson lurt.

Gårdshistorie

Han og kona Barbro har lagt et utall timer i restaureringen av de gamle Hovdegården på Liland. Under Lilandsdagene blir det omvisning på gården, husflidslaget stiller ut, og det skal også bakes i den gamle bakerovnen som er bygd opp på gårdstunet.

– Men har noen en gammel traktor, legger Markusson til, må de bare si fra. Den trenger heller ikke å være helt i orden&

– Med det håper vi å kunne få vist den rivende utviklingen det tross alt har vært i jordbruket i Norge etter krigen, slutter museumsbestyrer og traktorentusiast Aslak Markusson på Liland.