- Hamsunsenteret ble undervurdert

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

– Debatten om Hamsunsenteret har også vært en arena for å behandle sårene etter 2. verdenskrig.

DEL

Det sa tidligere fylkeskultursjef i Nordland, Aaslaug Vaa, da boka «Hamsun Holl Hamarøy» ble lansert under Hamsundagene.

Vaa mener utgivelsen er viktig fordi det har vært langvarig og skarp debatt om arkitektur, pengebruk og lokalisering av Hamsunsenteret.

Tåler.

– Et sentralt spørsmål har vært hvorvidt fellesskapet Norge kan reise et monument over nazisten Knut Hamsun. Derfor mener vi at debatten om Hamsunsenteret også har vært en arena for å behandle sårene etter 2. verdenskrig. Med dette senteret vil vi hevde at dette landet kan tåle å leve med at en av våre største diktere var nazist, sa Vaa.

I bokas innledningsessay skriver hun at i Kulturdepartementet ble prosjektet Hamsunsenteret sett på som en urealistisk satsing i forhold til befolkningsstørrelsen i Hamarøy. Det mener hun både tyder på en undervurdering av de unike kvalitetene på Hamarøy og uvitenhet om det arkitektoniske potensialet i prosjektet.

– Sett fra mitt ståsted kan folk like gjerne danse ballett, diskutere premissene for meningsdannelse eller ta imot gjestespill på Hamarøy som i Oslo, mener Vaa.

En oase.

Hun har vært prosjektleder for utgivelsen og redaktør sammen med Nina Frang Høyum, Erik Fenstad Langdalen og Lars Müller, mens Iwan Baan har vært fotograf.

Forfatterne karakteriserer Hamsunsenteret, i sitt landskap på Hamarøy, som en oase, en overflod av muligheter for undersøkende iakttakelser og erfaringer, gjenkjennelser, påminnelser, assosiasjoner og refleksjoner.

– Byggverket utfordrer våre forestillinger, slik?Hamsuns forfatterskap fortsetter å gjøre, skriver de i bokas sluttord.

Aaslaug Vaa sa under lanseringen at hun har gjort alt som har stått i hennes makt, på godt og vondt, for å få realisert Hamsunsenteret.

Oppsummerer.

Hun er ikke i tvil om at det er behov for en bok om Hamsunsenteret.

– Vi har laget denne boka for å oppsummere og avslutte vårt engasjement i Hamsunsenteret. Med boka gjør vi senteret tilgjengelig for mange, uavhengig av bosted. Vi er så glade for boka, for at dette senteret er en realitet og for at folk strømmer til og tar godt imot det. Jeg håper boka er et synlig tegn på våre ambisjoner for vårt arbeid med Hamsunsenteret

Artikkeltags