Hedrer Nedberg med<br/> hans favorittrekviem

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Avdøde Carl Trond Nedberg var en stor kulturpersonlighet i Narvik og Nordland. I desember hedres hans minne med oppsetningen av et verk han selv ønsket å høre i mange år, men aldri fikk - Faurés Requiem.

DEL

Framføringen i Narvik kirke blir lørdag 3. desember, og gjentas dagen etter i Finnsnes kirke. Da uten minnemarkering.

Minnekonsert

– Carl Trond Nedbergs ønske om å få høre Faurés Requiem i Narvik ble aldri realisert. Selv om Nedberg ikke hadde noen direkte forbindelse med Narvik kirkes kammerkor, så synes vi det er naturlig å ta initiativ til å få framført verket han så gjerne ville høre. Dette gjør vi for å minnes mannen som har betydd så mye for kulturlivet i byen og i fylket.

– Konserten i Narvik kirke vil da også få et klart preg av å være til ære for Nedberg. Flere av solistene har vært elever av Nedberg. I tillegg arbeider vi med å få ordfører Olav Sigurd Alstad til å si noen ord, forteller Ingjerd Grøm. Hun er dirigent for kammerkoret og primus motor for hele prosjektet.

Samarbeidsprosjekt

Fauré-oppsetningen er et samarbeidsprosjekt mellom Narvik kirkes kammerkor, Narvik kirkes ungdomskantori og Finnsnes kantori. Orkesteret vil bestå av landsdelsmusikere fra Nordland og Troms, distriktsmusikere i Narvik, øvrige profesjonelle frilansere, og musikere fra Narvik Byorkester.

Solister blir Nina Gravrok, sopran, og Knut Iversen, baryton. Nina Gravrok var i mange år pianoelev av Nedberg, og er nå i ferd med å slå gjennom som operasanger. Hun studerer på Operahøgskolen i Oslo. Knut Iversen er en kjent skikkelse i Narvik, og har i mange år samarbeidet med Nedberg på ulike prosjekter. Dirigent for konserten blir Karstein Ærø fra Narvik. Han var orgelelev av Nedberg i ungdomsårene og er nå kantor i Vestre-Aker i Oslo.

Ved siden av Requiem vil det også fremføres et annet, mindre verk av Fauré: Cantique de Jean Racine. Orkesteret vil spille Bachs Brandenburgkonsert nr.3 og i tillegg vil en av Nedbergs tidlige orgelelever, Bjørnar Robertsen, spille Franz Liszts monumentale orgelverk, «Weinen, klagen».

Trenger penger

De to konsertene har et budsjett på rundt 130.000 kroner, og er som alltid et stort økonomisk løft for arrangøren.

– Ja, selv med Narvik Energi som hovedsponsor, et bidrag fra Narvik kommune på 15.000 kroner, pluss støtte i form av mindre beløp fra banker og bedrifter i Narvik - så er det ikke til å nekte for at dette, økonomisk sett, blir en stor oppgave for oss. Derfor tar vi gjerne imot pengestøtte også fra andre. Og for å være ærlig; tatt i betraktning det Carl Trond Nedberg gjorde for kulturlivet i Narvik gjennom en mannsalder, så synes jeg ærlig talt at kommunen kunne ha gitt mer enn 15.000 kroner. Jeg sier det som det er, avslutter Ingjerd Grøm.

Artikkeltags