Kom gjennom nåløyet til teaterhøgskolen

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Per Kjerstad (27) fra Kjerstad på Tjeldøya kom seg gjennom nåløyet: Til høsten starter han som én av ti elever på Norsk Teaterhøgskole. I utgangspunktet var det 844 søkere.

DEL

– Det er uhyre trangt om plassen, og derfor er jeg så strålende fornøyd med at jeg greide det, sier Per Kjerstad som for to dager siden satte kursen tilbake mot Oslo fra Kjerstad på Tjeldøya i Tjeldsund kommune.

NERVØS

Det var mens han gikk på videregående i Narvik at tysklæreren hans, Wigids Aune Straumsnes, oppdaget skuespillertalentet.

Hun var med i Narvik Teaterlag, en nervøs Per ble etterhvert introdusert der, og det ble starten til en karriere som så langt ble toppet med et halvt år i TV-serien «Hotell Cæsar».

Derfor var også hun en av de første som fikk vite det, da Per fikk beskjeden om at han var kommet inn på skolen.

Han er den eldste i klassen, og forteller at han hadde gitt seg selv tiden fram til han ble 30 med å søke utdannelsen.

TØFT OPPTAK

– Forrige gang jeg søkte, kom jeg til andre opptak. Så var det slutt.

– Jeg har jobba veldig hardt dette året for å komme inn på skolen, forteller Per Kjerstad som nå bare ser tilbake på slitet med et stort smil.

For å komme seg velberget gjennom de tre opptaksprøvene, har han blant annet skapt rollefigurer basert på erfaringer han har gjort bak bardisker både i Norge og i Australia.

– En rollefigur må vinkles fra mange forskjellige sider om man skal få fram det essensielle i figuren, forklarer Per Kjerstad som i likhet med sine andre skuespillerkolleger både hadde valgt ut monologer, skuespill og sanger som måtte framføres under opptaksprøvene i januar, i april og nå i juni.

– ET STUDIUM UTEN LIKE

– Etter at jeg dro sørover da jeg dimmet fra militæret (det skjedde for øvrig etter at han spilte så syk og dårlig at han slapp etter fire måneder), har jeg gjort mange forskjellige ting. I tillegg til å jobbe i barer, har jeg også jobbet som stuer hos Braathens på Gardermoen.

Teaterskolen i Australia ble derimot ikke det han hadde tenkt seg, og dermed ble det barjobbing også der.

– Men det er utrolig hva som er å lære på en sånn plass. Jeg er sikker på at det er mulig å ta grunnfag i psykologi etter å ha arbeidet der i en periode, humrer Kjerstad.

– Det er et studium uten like. Der møter man folk i sitt rette seg, fastslår han.

«Hotell Cæsar» beskriver han som en lang og positiv erfaring.

VENDEPUNKT

– Det ble på mange måter et vendepunkt for meg; å jobbe så intenst over så lang tid med manus, skuespille fem-sju timer hver dag og ta i mot så mye regi og ha tre kamera på seg hele tiden.

– Det var ei flott tid, og det var en flott gjeng jeg fikk være sammen med fra juni til desember i 2002.

I løpet av den tiden ble det spilt inn 98 episoder av serien.

Men nå er det Teaterhøgskolen som venter.

– Den begynner 9. august. Da ligger det an til tre år med intensiv skolegang.

– Og det glær æ mæ tel! sier han med overbevisende begeistring.

Artikkeltags