Ungdomsroman med handling fra Lavangen

Artikkelen er over 3 år gammel

Unger fra Tornedalen ble plassert hos folk i Lavangen på 1800-tallet. Nå er det skrevet bok om dem.

DEL

Forfatteren Ellen Hofsø har kommet ut med en ny ungdomsroman hvor store deler av handlingen er lagt til Lavangen.

Romanen har den såkalte «barnehandelen» med kvenbarn på 1800-tallet som tema, og er i tillegg en spennende fortelling forteller forfatteren til Fremover.

– Det hele starter i 1868. Det er- og har i flere år vært hungersnød i Tornedalen. Bokas hovedperson er én av ungene som blir sendt hjemmefra av foreldrene sine. Hun er 15 år gammel og heter Kaarina. Sammen med flyttsamene kommer hun til Stormyra på Gratangsfjellet. Der slår de leir, og fra den blir jenta tilbudt til norske familier i distriktet.

– Kaarina havner hos Kirsten og Anders i Lavangen. Hun strever for å bli likt og godtatt, men ingen ting er godt nok, og den kalde latteren til Kirsten klorer henne opp innvendig. Redd og krenket klarer hun å komme seg vekk. Men hvor skal hun dra? Hun må finne Daniel. Og Áslat, samegutten som ga henne reinkalven, forteller Hofsø.

Hun mener dette burde være interessant stoff for alle som er interessert i historien på Nordkalotten. Hofsø debuterte i 1984 og har tidligere gitt ut fem barne- og ungdomsbøker.

Artikkeltags