Fornøyd med besøket, men ikke med økonomien

Jubileumsforestillingene som markerte at Folkets Hus har vært i drift i 60 år ble årets høydepunkt i året som gikk for Bjørnar Mikkelborg. Bandet Mobsmen, med Pål Pettersen (tv), Jan Helge Pettersen og Svein Østerberg var ett av de 23 innslagene publikum kunne glede seg over.

Jubileumsforestillingene som markerte at Folkets Hus har vært i drift i 60 år ble årets høydepunkt i året som gikk for Bjørnar Mikkelborg. Bandet Mobsmen, med Pål Pettersen (tv), Jan Helge Pettersen og Svein Østerberg var ett av de 23 innslagene publikum kunne glede seg over.

Artikkelen er over 3 år gammel

2016 ble et godt år for Narvik kulturhus med tanke på besøket. Med økonomien gikk det ikke så bra.

DEL

– Sammenlignet med andre byer så har Narvik et billig kulturhus. Men vi får ingen bevilgninger til driften av huset, så vi er avhengige av å få flere arrangement som går med overskudd. Det gjorde vi ikke i fjor, og driften endte med et underskudd i størrelsesorden 150.000 til 200.000 kroner, sier Bjørnar Mikkelborg.

Må klare seg selv

I 21 år har han vært daglig leder, og underskudd på driften har han opplevd mange ganger tidligere. Men da har morselskapet Folkets Hus rekt ut en hjelpende økonomisk hånd. Det vil ikke skje denne gangen.

– Nei, vi kan ikke «utarme» Folkets Hus økonomisk lenger. I år skal kulturhuset både klare å hente inn underskuddet og i tillegg skape et overskudd på driften. Heldigvis har vi en meget god dialog med Narvik kommune om merbruk fra den siden. At bystyret ga kulturhuset en bevilgning på 440.000 kroner for 2016/2017 er også en viktig hjelp. Kravet er selvfølgelig at kulturhuset må synliggjøre at vi klarer å drive godt. Den utfordringen tar vi, sier en offensiv Bjørnar Mikkelborg.

Fornøyd med besøket

Med stort og smått ble endte totalbesøket i kulturhuset i 2016 på 25.314. Dette var fordelt på 107 arrangement.

– Til sammenligning hadde vi 24.735 besøk i 2015 fordelt på 123 forestillinger, og 23.522 besøk fordelt på 95 arrangement i 2014. Jeg er fornøyd med at besøket øker, men vi trenger som nevnt flere arrangement som går med overskudd.

– Når det er sagt så skal Narvik kulturhus fortsatt være en scene som tar vare på gode amatørene, uansett hvor små eller store de er. Jeg kjenner også at vi har et ansvar for at kulturskolen, og skolene kan leie seg inn og ha sine forestillinger på en stor scene hvor ungene får oppleve det å synge eller spille under kontroll av en profesjonell lys- og lydmann. Min holdning er at det bidrar til å styrke selvtilliten deres. Derfor har vi lavere leietakster enn mange andre kulturhus for amatører. Høyere priser ville gitt mulighet for høyere inntekter, men samtidig skremt mange bort fra å leie her.

Lokale topper

Så var det kanskje derfor at de mest populære forestillingene i kulturhuset i fjor var lokale. Eller var det kanskje fordi bookingene av etablerte stjerner ikke var spennende nok for publikum. Slik var uansett besøket på de forestillingene folk helst ville se og høre i 2016.

I første halvår overvar 13.655 personer en- eller flere forestillinger. De fleste av dem, 1.544, så Narvik kulturskoles storoppsetning «Brødrene Løvehjerte».

I høstsesongen var det Folkets Hus eget 60-tallsshow som trakk flest til Teatersalen. 1.655 stoppet det tallet på.

Kulturskolens juleavslutning fikk et besøk på 545, mens «Shine On... Pink Floyd» fikk 454 besøk. Mørketidskonserten til Groms Plass ble hørt av 440. Storverket «Carmina Burana» ble hørt av 384, mens Torbjørn Dåbachs «It's only rock'n roll» trakk 310,

Jernbanens Musikkorps inviterte til en «Festaften med Jens Wendelboe». Den takket 265 personer ja til å være med på, Ganske populær var også forestillingen som markerte den internasjonale eldredagen som ble overvært av 250 personer. I tillegg kommer en rekke arrangementer med besøk mellom 50 og 200.

Som forventet

Høsten 2016 var ikke sesongen da de helt store nasjonale eller internasjonale forestillingene ble tilbudt fra scenen i kulturhuset. Noen vil kanskje protestere og påstå at amerikanske Chippendales besøk den 15. september var en slik. 460 personer fikk med seg den.

 Honningsvågrevyen hadde mer klær på seg enn amerikanerne og trakk muligens 820 til sine to forestillinger av den grunn. Raske menn er populære i Narvik; i fjor ville 475 narvikinger og folk fra distriktet se dem. Kari Bremnes er godt likt av mange; 461 av dem kjøpte billett til hennes konsert. Nøyaktig 166 flere enn det som ville se Nordland Teaters «Cabaret».

Artikkeltags