Nye Trinigon på <br/> plass i september

Artikkelen er over 13 år gammel

Alle gode ting er tre. Sier ordtaket. Når nye Trinigon kommer på plass, blir monumentet forhåpentligvis stående.

DEL

For det er tredje utgave av det nasjonale frigjøringsmonumentet som nå skal settes opp. Det vil være på plass i byparken i slutten av september.

– Dette er noe senere enn tidligere antydet. Meningen var at Trinigon skulle være på plass igjen i løpet av våren, men det har blant annet vært vanskelig med å finne rett kvalitet på stålet som skal brukes på monumentet. derfor har vi nå en fremdriftsplan som tilsier at det nye Trinigon kan avdukes 23. september, forteller Øystein Nermo ved Forsvarsbygg i Harstad, som har fått ansvaret for gjenreisingen av monumentet. Inge Bertheussen er prosjektleder.

TREDJE GANG

Det er et helt nytt monument som nå lages for tredje gang.

Trinigon ble gitt som gave fra den norske regjering til Narvik by i 1995 i forbindelse med 50-årsmarkeringen av frigjøringen i 1945. Monumentet er laget av billedhuggeren Espen Gangvik, og det var kong Harald som foresto avdukingen.

Men Gangvik var ikke helt fornøyd med utførelsen. Monumentet hadde også fått skader, derfor ble det byttet ut etter noen år. Det andre monumentet fikk stå til høsten 2003. Da tok en høststorm skikkelig fraspark over Narvik og la monumentet i bakken, fordi det ikke var festet godt nok. Lykkeligvis var det ikke folk i nærheten da kolossen gikk over ende.

Nå er tredje utgave på vei. Og Øystein Nermo og Inge Bertheussen er trygg på at nå skal Trinigon bli stående.

PUSLESPILL

– Vi har brukt mye tid på både å finne det rette verkstedet for jobben, rett type stål, at resultatet blir slik kunstneren ønsker, og at monumentet blir skikkelig festet, forteller de to og betegner prosessen som et puslespill.

Dette puslespillet har nå ført til at Borkenes Mekaniske Verksted i Kvæfjord har fått oppdraget med nye Trinigon.

– De har ekspertise for en slik oppgave og har gjort grundige forberedelser, forteller Øystein Nermo.

En av de krevende oppgavene har vært å finne det rette stålet for Trinigons spesielle konstruksjon.

Det er finske Outokumpu som eier et stålverk ved Avesta i Sverige som skal produsere platene til Trinigon.

– Det var kun her vi kunne få rett kvalitet, og de sørger også for at stålet får en helt spesiell polering, slik at det holder seg blankt.

Men om stålet kommer fra Sverige, har Borkenes Mek. tatt sikte på å benytte med mulig lokalt produsert til Trinigon.

– Arbeidet med monumentet er i full gang. Monteringen skal begynne i første halvdel av juli, men ferdig til avduking vil nye Trinigon ikke være før 23. september, forteller Øystein Nermo.

Artikkeltags