Operasangeren fra Ballangen

STOLT BALLANGSVÆRING: 
 Thor Inge Falch har ikke bodd fast i bygda siden han flyttet til Mosjøen for å begynne på videregående skole. Men for han vil 8540 Ballangen alltid være hjemme, og det unnlater han aldri å fortelle folk. (Foto: Jan Erik Teigen)

STOLT BALLANGSVÆRING: Thor Inge Falch har ikke bodd fast i bygda siden han flyttet til Mosjøen for å begynne på videregående skole. Men for han vil 8540 Ballangen alltid være hjemme, og det unnlater han aldri å fortelle folk. (Foto: Jan Erik Teigen) Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Han startet sin musikalske karriere som trompetspiller, men har siden 2007 vært en av Nasjonaloperaens faste solister.

DEL

Lørdag 25. januar 2014. Stående på en liten kasse i Ballangen kirke mottar tenoren Thor Inge Falch et beveget publikums hjertelige og taktfaste applaus. Han har nettopp sunget en av verdens mest kjente hyllester til solen, den napolitanske sangen «O Sole Mio». Flere roper Bravo. Og mener det ærlig.

Lørdag 7. september 2013. Fra scenen i operaen i Bjørvika mottar Thor Inge Falch og resten av ensemblet i Den Norske Opera jubel fra et beveget publikum. Flere roper Bravo. Ensemblet har nettopp avsluttet premieren på operaen «Le grand macabre». Falch synger rollen som drukkenbolten Piet The Pot på en så overbevisende måte at Aftenpostens anmelder Ida Habbestad tar fram de store ordene når hun skriver:

«Det kan synes paradoksalt at ekstremer og perfeksjon hører sammen med det burleske, men styggfin eleganse gir overskudd i dette stykket. Ikke minst når Thor Inge Falch gjør dødsangsten levende med stor vibrato og en klang som veksler mellom varm og kald...».

En dag i 1968. Fra et hus på tettstedet Korgen i Hemnes kommune henter barnevernet fem små gutter. Foreldrene er unge, uten ressurser, og helt ute av stand til å ta seg av de små guttene. Thor Inge, født 24 juli, er så liten at han ennå ikke hadde fått noe navn. Han er yngst og blir plassert på barnehjem i Bodø. Brødrene plasseres i fosterhjem.

– Jeg vet ikke hvem de biologiske foreldrene mine er, og har aldri hatt noen interesse av å finne det ut heller. Jeg har hatt litt kontakt med et par av brødrene mine. Men det er alt, forteller Thor Inge Falch.

Lørdag 25. januar 2014. Ved stuebordet i Skoleveien 2 i Ballangen blar Irene Aas Hansen og Thor Inge Falch i et gammelt fotoalbum. En minnebok med bilder og følelser fra de første årene sammen.

Thor Inge er bare et år og fire måneder når han kommer til Irene og Thorbjørn i Ballangen i november 1969. Mamma husker både den dagen og tiden før adopsjonen godt:

– Jeg følte det som om vi var mistenkt for å smugle narkotika. Så nøye ble vi sjekket før vi fikk adoptere han. Vi fikk en tynn liten gutt som verken kunne gå eller snakke. Men det tok ikke så mange månedene før det blei stell på det. Han vokste fort, og ble en flott gutt. Folk har sagt til meg at han Thor Inge skal være glad for at han havnet hos Thorbjørn og meg her i Ballangen. Men det er jeg som skal være takknemlig. Både for han og for søsteren, sier Irene Aas Hansen og ser varmt på sønnen.

Fornavnet fikk han etter pappa og mamma. Etternavnet byttet han fra Hansen til Falch etter at faren døde i oktober 1992.

Kunne blitt baker

Han er operasanger med arbeidsplass på landets hovedscene, og med garantert pensjon fra han fyller 52 år om han vil. Men Thor Inge kunne like gjerne blitt baker. Mens han går på ungdomsskolen i Ballangen er han utplassert i bakeriet til Johan Myklevold en dag i uka. Det er tøft å stå opp klokka 03.00 for å gå til jobben. Men Thor Inge liker yrket, Johan Myklevold er fornøyd med innsatsen hans, og gir han sommerjobb i bakeriet sitt de ni neste somrene.

– Ja, jeg har vært med og bakt noen tusen brød på bakeriet til han Johan. Det var en fin tid. Men noe fast yrke for meg ble det som kjent ikke, sier Thor Inge.

Vi står ved disken på bakeriutsalget i Ballangen. Et naturlig sted for Falch å stikke innom. Fra et av bordene rives det litt vennlig kjeft fra en gammel kompis. Han får svar på tiltale. Latteren sitter løst. Thor Inge er populær i hjembygda. Det er ikke Jantelov, men respekt som møter han når han kommer hjem til Ballangen. Folk er stolt over måten han Thor Inge markedsfører hjembygda på. De følger med han på avstand.

Ikke skuffet

I en alder av 46 år er han vel etablert i Nasjonaloperaen i Bjørvika. Karrieren så langt har bydd på roller som Grev Boni i «Czardasfyrstinnen», Canio i «Pagliacci», og Passpartout i urpremieren på «Jorden rundt på 80 dager». For å nevne noen få. Sistnevnte skulle også markere den storslåtte åpningen av det nye operahuset i Bjørvika i april 2008. Slik ble det ikke. Det tekniske anlegget i operabygget var ikke helt på plass, og forestillingen måtte utsettes.

– Det åpnes et nytt operahus hvert hundrede år, og du får æren av å synge en av hovedrollene i en nyskrevet opera. Hvor skuffet ble du da utsettelsen kom?

– Ikke så mye som du kanskje tror. Joda, det ble en liten nedtur. Men jeg trøstet meg med at det skulle vel være slik... at det ikke var min tur denne gangen, Dessuten; vi fikk jo spilt «Jorden rundt på 80 dager» på et senere tidspunkt.

Klar for Tyskland

Thor Inge Falch har sunget tittelroller både ved Malmö Opera og ved Den Kongelige Opera i København. En gang i fremtiden om to-fem-ti år får han kanskje drømmen oppfylt om å stå på scenen i et tysk operahus også.

– Tanken er der. Lysten også. Du blir ikke hundre prosent anerkjent som operasanger i Norge før du har stått på en tysk scene. Tyskland er det store operalandet i Europa, og det er mange som ønsker seg dit. Jeg har god tid til å vente. Men jeg er klar. Det var jeg ikke som 25-åring. Da var jeg vel nærmest å regne for en liten drittunge i operasammenheng.

Og hvis et tysk operahus ringer og lar deg velge rolle fritt...?

– Da tar jeg rollen som Siegfried i Wagners opera av samme navn. Hvorfor? Fordi det ikke er mange andre som gjør den; den er så vanskelig.

Begynte med trompet

Egentlig var det ingenting i oppveksten til Thor Inge som tilsa at han skulle bli en fetert operasanger som voksen. Nesten tvert imot.

– Nei, som liten kunne han ikke synge i det hele tatt. Han lærte litt da han begynte i barnekoret her i Ballangen som 11-12-åring. Men det var ikke sang, men trompet som ble måten hans å uttrykke seg musikalsk på. Han spilte en tid i voksenkorpset i Ballangen, forteller mamma Irene.

Det var også trompeten som gjorde at Thor Inge bestemte seg for å musikklinja da han skulle begynne på videregående. At han valgte å flytte til Mosjøen for å ta utdannelsen kom som et sjokk på foreldrene.

– Han kunne jo ikke ta seg ei brødskive en gang før han flyttet. Men det nyttet ikke å prøve å overtale han. Jeg kjørte gutten og flyttelasset ned til Mosjøen, og husker godt at jeg gråt hele veien fra Mosjøen og opp til Mo i Rana på hjemveien, forteller Irene Aas Hansen.

Audition

«Jesus Christ Superstar», den kjente rockeoperaen var egentlig det som startet sangkarrieren til Thor Inge Falch. Da den skulle settes opp på musikklinja i Mosjøen ble Thor Inge oppfordret av sanglæreren sin Knut Steffenak til å gå på audition. Læreren hadde sett talentet, Thor Inge fikk en rolle, og moren fikk nesten sjokk da han ringte hjem og fortalte nyheten.

Slik begynte det. Så fulgte studier ved Østlandets Musikkonservatorium, Operahøgskolen i Oslo og med professor André Orlowitz i København. Innimellom avtjente han førstegangstjenesten ved signaltroppen i Garden. Resten av historien er mer kjent.

Publikum liker deg fordi du fremstår som jovial og folkelig...

– Det er oppskriften på å få opera ut til folket; ta napolitanske sanger, bland dem med nordnorske groviser, presenter det hele på et sted hvor folk kan få noe godt å drikke. Det virker. Jeg vet det, for jeg har vært med og arrangert operapub i nesten 20 år. Folk er så redd for følelser, så redd for å bli rørt. Hvis jeg klarer å lure det inn ved å bruke humor, så skal jeg få folk til å elske opera. Hvis musikk er det nærmeste du kommer Gud, så sitter du på fanget hans når du synger eller hører opera, sier Thor Inge Falch.

Han om det.

Artikkeltags