For det er et skikkelig grøsserteaterstykke som skal framføres for andre elever i Narvik-skolene på Barnas litteraturseminar onsdag 15. mars.

Stor innsats

– Stykket heter Spøkelseshuset, og handler om to nysgjerrige jenter som forviller seg inn i et skummelt hus. Der møter de både monstre, en zombi, en løve, en varulv, en heks - og selvfølgelig spøkelser. Det blir veldig spennede. Men de to jentene er veldig modige. De blir ikke redd i det hele tatt, forteller elevene i 5. klasse.

Siden midten av januar har klassen øvd to ganger per uke sammen med Catharina Fors, som er fylkeskommunal teaterinstruktør i Ofoten.

Da Fremover var på besøk var det full aktivitet med maling av teppet som skal henge bak på scenen i kinoen Mea. For det er der Spøkelseshuset skal framføres.

– Vi gleder oss til å vise fram stykket, og er bare litt nervøs - ennå, forteller klassen.

Ivrige unger

– Det hele begynte med at jeg fikk en forespørsel fra Sissel Holtet på fylkesbiblioteket. Hun lurte på om jeg kunne gjøre et teaterprosjekt med en skoleklasse til Barnas litteraturseminar. At det ble 5. klassen i Håkvik som ble plukket ut, var litt tilfeldig. Men ungene har gått til oppgaven med liv og lyst. De har stått på med å lage kostymer og rekvisitter. Nå gleder de seg veldig til å framføre stykket sitt for andre elever. At unger får anledning til å spille for andre unger, gir alltid en veldig positiv effekt - forteller Catharina Fors.

Imponerende

Nyskapningen Barnas litteraturseminar er rett og slett imponerende. I løpet av én dag - dagen etter at det ordinære litteraturseminaret er avsluttet - inviteres unger fra alle grunnskolene til å delta på program de aldri har vært med på tidligere.

Fra begge salene i Narvik kino, i biblioteket, i en lavvo utenfor Spor 1, og i Frydenlund videregående skole tilbys det film, teater, litteraturløype, fortellerstund og forfattermøter. Alt i regi av fylkesbiblioteket og Den kulturelle skolesekken.

Mange tilbud

De forfatterne som skal være med er Kine Hellebust, Inga Karlsen og Endre Lund Eriksen. Sistnevnte har blant annet skrevet boka om Pitbull-Terje som også er blitt en populær film. Den vises forøvrig som en del av Barnas litteraturseminar.

Utenom 5. klassingene fra Håkvik, skal også den profesjonelle gruppa Hexagon spille teater. Sist, men ikke minst har en 1. klasse på Frydenlund videregående skole ansvar for litteraturløypa.

Nok av tilbud for ungene når de får sitt eget litteraturseminar, med andre ord. Forhåpentligvis blir det årlig.