Vikingtida i storformat

Artikkelen er over 11 år gammel

Etter å ha prydet herredstyresalen i gamle Ankenes herredshus i over 40 år, har dette veggmaleriet med motiv fra Vikingtida i Saltvik nå kommet til heder og verdighet igjen i studiosalen i Folkets Hus.

DEL

– Jeg er veldig glad for at veggmaleriet har fått en fin plassering i et stort lokale. Her kommer det til sin rette, mener Bjørn Linder, sønnen til Narvik-kunstneren Arne Linder-Olsen, som har utført kunstverket.

Han har selv bidratt til at farens kjempestore maleri nå har fått den plass det fortjener, etter at det har vært bortgjemt for offentligheten i noen år.

Glemte veggmaleriet

Da kommunen solgte herredshuset til privateide Narvik Eiendom i 2000, glemte man å demontere Linder-Olsens 7,5 meter lange og 2,65 meter brede veggmaleriet.

Bjørn Linder tok kontakt både den nye eieren og kommunen, og etter hvert ble det inngått utvekslingsavtale som førte veggmaleriet tilbake i kommunens eie.

Jubileumsgave

I flere år sto veggmaleriet lagret på kommunens snekkerverksted, inntil Bjørn Linder tok kontakt med styreleder Jarle Teigen og daglig leder Bjørnar Mikkelborg for å lufte en idé: Om farens veggmaleri kunne få plass i Folkets Hus.

– Begge viste svært positiv innstilling. Det samme var tilfellet i kommunen, forteller Bjørn Linder.

Enden på visa var at kommunen skjenket veggmaleriet i jubileumsgave til Folkets Hus tidligere i høst.

Vikingtida

Veggmaleriet, som skildrer hverdagsliv fra Vikingtida i Saltvik, ble til i toppetasjen i Ankenes herredshus - på oppdrag fra Ankenes kommune. Arne Linder-Olsen hadde sitt atelier der. En tid bodde han og familien også i en av leilighetene i bygget.

– Jeg var titt og ofte innom ateliet, men jeg kan ikke huske hvor lang tid han brukte på maleriet. Det er for øvrig malt i seks seksjoner, sier Bjørn Linder.

Kunstakademiet

Veggmaleriet var allerede kommet på plass i den kombinerte herredstyresalen/rettslokale da bygget ble innviet i 1959.

Arne Linder-Olsen (1911-1990) hadde kunstneriske evner da han vokste opp på Ankenes. Det var derfor ikke overraskende at han tok utdannelse som maler på Kunstakademiet med Axel Revold som læremester.

Produktiv

Etter endt utdannelsen, som også omfattet studieopphold i utlandet, vendte han tilbake til Narvik. I mange år drev han maling på heltid, men etter hvert ble han også tilknyttet daværende Husflidsskolen, senere Solhaugen videregående skole, som lærer innenfor sitt fagfelt. I over 30 år jobbet han ved denne skolen.

Arne Linder-Olsen var en produktiv kunstner. Av større arbeider kan nevnes steinmosaikken på Narvik Rådhus, glassmosaikken i foajeen i Folkets Hus teatersal, samt diverse altertavler. Blant annet i Ankenes kirke.

Artikkeltags