Gå til sidens hovedinnhold

Lakseopdrett i Skrovkjosen - uten konsekvensutredning?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er med hevede øyenbryn det leses at Miljødirektoratet har opphevet Statsforvalterens nei til utbygging av lakseoppdrett i Skrovkjosen og Mulvika i Tysfjorden. Det muliggjør ny søknad fra Nordlaks – uten at der foreligger konsekvensanalyser på riktig grunnlag!

Det er lokal folketradisjon/kunnskap at Tysfords villaksstamme har vandringsrute fra den kommer inn fra Vestfjorden – langs landet før den fortsetter rundt Skarbergflåget videre inn fjorden. Hundrevis av år med dokumentert rikt laksefiske langs dette landet dokumenterer dette. Midt i denne ruta – nærmere bestemt i Grønnvika – ca 3 km fra Skarberget fergeleie har Nordlaks planlagt et oppdrettsanlegg. Midt i laksens vandrerute.

Ved henvendelse til Havforskningsinstituttet, kan de ikke bekrefte at der har vært gjort nærmere studier av denne laksevandringa i Tysfjord. Lokalbefolkninga og brukere av området stiller seg svært undrende til saksbehandlinga, og vi ber nå kommunepolitikere innstendig om å ta affære med beskjed til rette myndigheter med følgende enkle krav:

Der må IKKE igangsettes av lakseoppdrett i Skrovkjosen før seriøs forskning og konsekvensutredning kan bekrefte at dette ikke innebærer trussel for villaksvandringa i Tysfjord!

På vegne av sunn fornuft, folket og villaksen i Tysfjord

Kommentarer til denne saken