Det ble eksportert 18.992 tonn i uke 21. Dette er hele 17,8 prosent høyere enn uka før. Prisen er 16,8 prosent lavere enn i samme uke i 2018. For frossen laks var prisen i uke 21 i år 63,02 kroner, ned 3 prosent.

Sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd slår fast at algeoppblomstringen i nord er en vesentlig del av forklaringen.

– I det korte bildet har vi en vekst i volumet på grunn av et utbrudd, som fører til ekstra slakting, sier han til NTB.

– I tillegg har det vært god vekst i laksen og litt høyere sjøtemperaturer enn i fjor, noe som har gjort at laksen vokser litt fortere i Sør-Norge, fortsetter han.

Spår økning på sikt

I likhet med flere andre sjømatanalytikere spår han en prisvekst på lengre sikt fordi algeoppblomstringen fører til bortfall av framtidig slakt.

Nordea Markets estimerte forrige uke et bortfall på opptil 30.000 tonn.

– Det er litt tidlig å gå ut med eksakte anslag for hvor mye ennå, men det vil ha en positiv effekt på prisen, og den effekten vil nok bli større enn estimatet på én krone, sier Aandahl.

Fortsatt oppblomstring

I sin seneste oppdatering 28. mai skriver Fiskeridirektoratet at det fortsatt måles høye forekomster av alger både i Troms og Nordland. Det er ikke meldt om nye anlegg som er rammet, men det er fortsatt spredt dødelighet i Nordland.

«Dødsalgen» Chrysochromulina leadbeateri hadde innen tirsdag krevd minst 7,7 millioner fiskeliv, noe som har ført til tap på flere hundre millioner kroner for lakseoppdrettere i landets to nest nordligste kommuner.

Lakseoppdretter Ken Rune Bekkeli i Salaks AS har beskrevet algeangrepene som «brutale». På få sekunder blir sjøen grønn, og død laks faller til bunns.

– Det regner død fisk. Det er brutalt å se på. Det er tross alt husdyrene våre, sa han til NTB tirsdag.