Informasjonsbrev skaper uro: – For mye pekefinger

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Brev fra landbruksetaten i Ballangen om formalisering av jordleie har skapt uro. For mye «pekefinger» og uklar tale, mener jordeiere, som ønsker at landbrukskontoret skal bruke et språk som folk flest skjønner.

DEL

I april sendte Ballangen kommune ut et informasjonsskriv til eiere av landbrukseiendommer i kommunen. Brevet inneholder informasjon om driveplikt for jordbruksareal. I brevet blir blant annet oppfyllelsen av driveplikten og gjerdeplikt mot utmark presisert.

De fleste små gårdsbruk blir i dag leid ut til som tilleggsjord til større bruk. Dette er en del av plikten som følger med å eie, men ikke selv drive landbruksareal.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Skapt uro

Ifølge Lillian Lundholdt Iversen og Anita Fjellfoss har brevet skapt uro blant grunneierne, og ikke hatt den hensikt de tror avsender ønsket.

- Vi har registrert bekymring fra andre jordeiere, som muligens beror på misforståelser med hensyn til innholdet i brevet, mener de.

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

Må få forklare

Lillian Lundholdt Iversen tok selv kontakt med landbrukskontoret i Ballangen etter at hun mottok brevet, og ba om en gjennomgang av deler av innholdet som for henne var uklart.

- Jeg fikk vite mer om rettighetene våre, og syns jeg fikk gode svar. Grunnen til at jeg tok kontakt med Fremover er at jeg tenker at det sitter kanskje flere rundt om og lurer på de samme tingene som jeg, og at de også trenger å få innholdet forklart i klartekst.

Iversen og Fjellfoss forvalter de respektive eiendommene for sine mødre, som i sin tid inngikk muntlige avtaler med bonden som frem til nå har drevet jorda deres. Begge er opptatt av at folk skal forstå hvilke plikter og rettigheter de har, og at Landbrukskontoret får mulighet til å forklare dette tydeligere.

- Vi må huske at det er knyttet mye følelser til disse småbrukene, som har vært hjem for slekta i generasjoner. Og da er det kanskje naturlig at eiere blir usikre og bekymret når «øvrigheta» banker på og viser til lovparagrafer.

- Dette handler jo også om terminologi og språk som for fagfolk er dagligdags, men for andre kan være fremmed og skape engstelse.

Pekefingermentalitet

- Det er noe med måten brevet er skrevet på. Det kommer ikke frem noen konklusjon, for eksempel hvordan saken skal følges opp og av hvem. For den vanlige mannen i gata er det vanskelig å skjønne hva Landbrukskontoret vil med brevet. Sånn som jeg og flere med meg oppfatter det er det nesten som at «hvis du ikke gjør noe så kommer vi og tar jorda di», sier Anita Fjellfoss.

Hvordan ville du ønsket at brevet var utformet?

- Jeg hadde satt pris på om det kom tydeligere fram hva som forventes av oss. Eksempelvis dersom du ikke har skriftlig avtale om å leie ut jorda, så må du gjøre sånn og sånn.

Begge grunneierne er opptatt av at dette ikke handler om å «ta noen», men at deres ønske er at informasjonen fra kommunen skal komme ut på en god måte.

- Sånn som brevet er utformet blir det litt for mye pekefingermentalitet for meg, sier Fjellfoss.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Artikkeltags