Gå til sidens hovedinnhold

Lærere må prioriteres i vaksinekøen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Årsmøtet til Utdanningsforbundet Narvik krever at lærere i barnehage, grunnskole og videregående skole skal prioriteres i vaksinekøen, etter utsatte grupper som kronisk syke, eldre og helsepersonell.

Det er viktig og riktig at regjeringen prioriterer vern av barn og unge når de tar avgjørelser i smitteverntiltak, og vi har stor forståelse for at det sitter langt inne å stenge barnehager og skoler. Barn og unge har krav på og behov for en hverdag der de kan utvikle seg både sosialt og faglig på tross av inngripende smitteverntiltak i samfunnet.

Denne praksisen fører således til at lærerne innehar en særdeles samfunnskritisk funksjon som må få betydning for prioriteringen av vaksinen.

Helt fra starten av pandemien har lærere i barnehage, grunnskole og videregående skole vært utsatt. De arbeider med barn og unge som skulle skjermes for de aller mest inngripende tiltakene. I mange situasjoner i løpet av en skole- og barnehagedag vil det naturligvis ikke være mulig å opprettholde avstandskrav, og lærerne får gjennom sin arbeidsdag svært mange nærkontakter. Det er en svært stor belastning å stå i dette, og vi mener nå er riktig å prioritere lærere i barnehage og skole for vaksinering.

Skal barnehagene og skolene fortsatt kunne klare å være åpne, forutsetter det at våre medlemmer ikke blir utsatt for eller bidrar til smitte i økende grad.

Kommentarer til denne saken