Det er visesangeren, bustehodet og miljøforkjemperen Pål Moddi Knutsen som har tatt initiativ til et nokså hårete prosjekt som søker å bryte med de gamle klisjeene som fortsatt brukes om Nord-Norge. Og de finnes det jo flust av; fiskarbonden og sjarken, rorbua, fisk på hjell, bannskap, reinsdyr og bekmørtna.

I den sammenheng har senjaværingen Moddi invitert en fin gjeng med sangere og låtskrivere til å oppsøke steder i Nordland, jakte inspirasjon, søke etter stedets sjel og forsøksvis bygge et nytt og mer tidsriktig bilde av landsdelen gjennom poesi og toner. Lars Bremnes er én av åtte som har takket ja til oppdraget.

Bygge et nytt bilde

– Moddi presenterte ei liste over aktuelle steder, og jeg valgte meg Narvik, forteller visekunstneren.

– I og med at moren min er fra denne byen, så gjør det meg kanskje litt inhabil, men selv om jeg aldri har bodd her, sto Narvik øverst på min liste. Hovedsakelig fordi jeg finner byen fascinerende med spesielt en annen rytme enn mange andre plasser her nord.

– Byen er jo spekket med historie, og muligens det nærmeste man kommer Det ville vesten.

– Jeg tenker også at Narvik nå står overfor endring og framstår som et arnested for ny teknologi som en del av det grønne skiftet – litt på samme vis som stedet gikk gjennom et paradigmeskifte rundt århundreskiftet 1900, fortsetter Bremnes.

– Narvik i endring kan resultere i nye fortellinger og her kan visekunsten og poesien spille en rolle, etablere nye vers og narrativ poesi – ikke minst ta opp i seg det urbane, den høyteknologiske industrien, oppdrettsnæringen, oljeindustrien og andre gamechangere.

– Kanskje kan kunsten bidra til å åpne øynene for dette skiftet vi er inne i og bidra til å bygge et nytt, mer tidsriktig bilde av hvordan vi lever, arbeider og forstår oss selv i vår nordligste landsdel, reflekterer Bremnes.

Fra Narvik til Bodø2024

I ei snau uke har Bremnes oppholdt seg i byen, tatt notater, møtt og snakket med folk i dress og med mange vekttall og de som verken kler Armani eller har en mastergrad, hørt historier og sittet litt på sitt lønnkammer og skrevet ord og noter. Besøket på Exit er ett av flere sterke og fine møter han fremhever.

– Når jeg reiser hjem til Tønsberg, tar jeg med meg noen legoklosser i ryggsekken bestående av observasjoner, replikker og setninger som det kanskje går an å lage sanger av, belyser Bremnes.

Men før Lars Bremnes pakket snippesken, gjennomførte han en minikonsert på biblioteket torsdag kveld der også samtalen med «talkshow-vert» Øystein Gravrok sto sentralt. Rent artistisk tok visesangeren publikum med på en musikalsk geografitime, til byer han har bodd i og besøkt – og som en epilog, en nyskrevet sang om Narvik.

– Vi som deltar i dette prosjektet, som jeg må understreke er et samarbeid mellom nevnte Moddi, Nordland fylkesbibliotek, folkebibliotekene i Nordland, Bodø2024 og Festspillene i Nord-Norge, skal møtes til en workshop neste år og arbeide med det stoffet vi har produsert.

– Som igjen er tenkt presentert i forbindelse med det enorme kulturprosjektet Bodø2024, avslutter han.