Gå til sidens hovedinnhold

Hele Nord-Norges museumsbygg

Artikkelen er over 4 år gammel

Det et ikke så mye som samler Nord-Norge. I går åpnet et hederlig unntak.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Selv om landsdelen liker å snakke med samlet stemme i festtalene - er det likevel fint lite som har klart å samle landsdelen med 9,3 % av folketallet og 34,9 % av arealet i fastlands-Norge.

Bodø og Tromsø kjemper om å være storebror. Mens utkantene kjefter på storbyene. Det krangles om fotball, offentlige arbeidsplasser, havbruk og petroleumsutvinning. Finn et tema - og det finens garantert minst to steile fronter.

Tidligere var det kanskje bare hatet mot Oslo-arrogansen som har samlet folket fra Bindal i sør til Kirkenes i nord. Inntil nå.

Les også: Banksjefen «stjal showet» under museumsåpningen  (for abonnenter)

Med åpningen av Narvik Krigsmuseum er det ikke bare feiringen av et nytt flott museum. Det er faktisk noe så sjeldent som en feiring av et offentlig finansiert bygg uten et eneste tilløp til lokaliseringsdebatter. For da det etter hvert ble klart at det noen tiår for sent kunne finnes noen slanter til å bygge et skikkelig krigsminnemuesum i nord, var det ingen tvil om hvor det bør ligge. For selv om krigshistorien i nord traff bredt. For å sitere åpningstalen til senter-direktør Eystein Markusson på åpeningen: enhver bygd og enhver famielie i nord har sin versjon og sin opplevelse av krigshistorien. Men det var i Narvik det smalt. Det var her Hitler ble slått første gang. Og det er Narvik europeerne forbinder med krigen i nord.

Derfor stilte fylkeskommunene i Nordland.Troms og Finnmark seg bak søknaden til Kulturdepartementet. Resultatet er storslått. Og med beliggenheten i Narvik er det plassert i den byen hvor flest skoleelever fra både nord, sør, øst og vest har mulighet til å bli busset inn for å se, lære og reflektere.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

En slik enighet kan være med på å øke bevisstheten rundt historien. Trekke besøkende til landsdelen og kanskje også sørge for enda mer kommersielle fortellingsteknikker blir tatt. Slaget om Narvik er som skapt for både TV-serie-formatet og for kinosalen. Lykkes museet med å øke denne bevisstheten vil det være viktig for hele landsdelen.

Så kanskje samarbeid ikke er så aller verst bestandig?

Kommentarer til denne saken