– Spennende å høre Mælands nye selvmotsigelser

SELVMOTSIGELSER: Protokollen fra konsultasjonsmøtet Sametinget hadde med kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, er nå offentlig. Spørsmålene og selvmotsigelsene er ikke blitt færre etter at protokollen ble offentliggjort.foto: NTB

SELVMOTSIGELSER: Protokollen fra konsultasjonsmøtet Sametinget hadde med kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, er nå offentlig. Spørsmålene og selvmotsigelsene er ikke blitt færre etter at protokollen ble offentliggjort.foto: NTB

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvis kommunal- og moderinseringsdepartementet bestemte seg for alternativ D før konsultasjonsmøtet med Sametinget, og ikke i dette møtet; hvorfor kunne ikke også fellesnemnda orienteres om avgjørelsen på forhånd? Og hvis inndelingslova ikke gjelder for grensefastsettingen i Tysfjord, hvorfor var den da et tema i møtet med Sametinget?

Spørsmålene og selvmotsigelsene er ikke blitt færre etter at protokollen fra Sametingets møte med departementet 16. april nå er blitt offentliggjort.

Konsultasjonsmøtets innhold var fortsatt hemmelig da kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland slapp nyheten om hvor grensen som skal dele Tysfjord skal trekkes. Nyheten kom som et sjokk på medlemmene i fellesnemnda for deling av Narvik, Ballangen og Tysfjord. Fram til da var ikke alternativ D blitt nevnt med ett ord i de møtene og samtalene fellesnemnda hadde hatt med departementet. Det var rett og slett ingen som tok alternativet helt på alvor. Som Tysfjords ordfører Tor Asgeir Johansen sa til Fremover da forslaget kom første gang i begynnelsen av oktober i fjor: «At Sørfjorden skal ende opp som en del av den fremtidige Hamarøy kommune kan ikke beskrives som noe annet enn hinsides det utenkelige», sa Johansen, som allerede da advarte om at en slik deling ville kunne føre til en etnisk konflikt. Siden ble det altså ikke snakket om fra departementhold.

Departementet insisterer imidlertid på at de bestemte seg for alternativ D allerede før konsultasjonen med sametingsrådets to medlemmer, men dette rimer dårlig med at fellesnemnda ikke ble orientert om at alternativ D i det hele tatt ble vurdert. Mens Sametinget i konsultasjonsmøtet ble orientert om at departementet og Sametinget hadde «sammenfallende syn på den nye kommunegrensen mellom nye Narvik og nye Hamarøy kommuner», ble altså fellesnemnda og ordførerne i de fire berørte kommunene holdt utenfor. Dersom det virkelig var sånn at departementet hadde bestemt seg for alternativ D på forhånd, hvorfor var det bare Sametinget som kunne få vite dette på forhånd? Hvorfor kunne ikke også fellesnemnda, som hadde samarbeidet godt og frivillig til da med departementet, få vite at departementet i det minste vurderte alternativ D?

At departementet tviholder på at de hadde bestemt seg på forhånd, men likevel ikke kunne orientere alle berørte på forhånd, står ikke til troende.

Selvmotsigelsene stopper ikke der. Spørsmålet om hvorvidt inndelingslova gjelder eller ikke, henger fortsatt i løse luften. Fra talerstolen i Stortingets spørretime konstaterte minister Mæland at loven ikke gjaldt akkurat denne grensefastsettingen, fordi det her var snakk om «å legge ned kommuner og bygge opp noe helt nytt». Likevel står det svart på hvitt i protokollen fra konsultasjonsmøtet at Inndelingslova legges til grunn for delingen: «Fylkesmannen fraråder det sydligste (A) og nordligste (E) alternativet. Alle de tre gjenstående alternativene vil etter Fylkesmannens oppfatning kunne velges med støtte i inndelingsloven og målene for kommunereformen».

Igjen verserer det altså én sannhet før og én etter at grensen ble satt. Det eneste som mangler nå, er at Mæland forklarer hvilken lov som gjelder for delingen av Tysfjord, hvis det ikke er inndelingsloven.

Når kommunalminister Monica Mæland besøker Tysfjord 1. juni blir det spennende å høre på hvilke måter hun motsier seg selv denne gangen. Vi forventer ikke annet fra ministeren, som til nå bare har justert sine forklaringer etter hvilke svakheter som må forsvares.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken