Helsefarlig helsehus

Sjefredaktør og administrerende direktør i Fremover, Christian Senning Andersen.

Sjefredaktør og administrerende direktør i Fremover, Christian Senning Andersen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er sjokkerende å lese om Helsehuset i Narvik, som måtte stenge fordi det var helsefarlig. Med det er noen hundre brukere utestengt fra aktivitetstilbudet de jevnlig har vært en del av. Satt på gata, men etter hvert med alternative tilbud. Skoleelevene som bruker gymsalen får bruke Idrettens Hus ut skoleåret, og "Futt og Fart" får bruke gymsalen til Ofoten brann.

LES OGSÅ: Skolegym til Idrettens Hus

Manglende vedlikehold over flere år har ført til at kommuneoverlegen vedtok å stenge Helsehuset med øyeblikkelig virkning. Blant det som ble avdekket var fukt og vannsamling under gulv i gymsal og i kjelleren, «vekst på organisk materiale» under gulv i gymsal og i kjeller, råtne vinduskarmer i gymsalen og brist i og omfattende fukt på vinduer bak scenen. I tillegg trenger vann inn via vinduer når det regner.

Listen over alvorlig skade på bygningen og helsefarlige forhold er altfor lang og ikke til å tro. Skadene vitner om at bygningen har fått lov til å forfalle. Det har ikke vært nytt for kommunen at det er omfattende problemer med Helsehuset, og at vedlikeholdsbehovet har vært voksende. Det kan virke som om ansvaret for bygningen har falt mellom to stoler i Narvik kommune, eller at huset er gitt helt opp. Problemene har uansett fått vokse seg for store.

Én ting er funnene som ble gjort under vernerunden 8. november, men det som gjør det hele ekstra ille er at også rengjøringen er det blitt slurvet med. Altså har man i tillegg til å ha en vedlikeholdsinnsats lik null også holdt det løpende renholdet helt på et minimum.

«Andre forhold som bidrar til den helhetlige vurderingen i spørsmålet om overhengende fare for helseskade er fravær av ventilasjon, uholdbar lukt, mangler med det generelle vedlikeholdet, utilstrekkelig renhold med store ansamlinger av støv og smuss i vinduskarmer, uventilert kjeller i bruk som lager», står det i et brev rådmann Lars Skjønnås i Narvik fikk denne uken.

Det mest alvorlige er likevel ikke at Helsehuset er blitt stengt med øyeblikkelig virkning. Det mest alvorlige er at Narvik kommune har latt skolebarn og innbyggere – unge og gamle – bruke Helsehuset, til tross for at man over tid har visst at bygningen forfaller, selv om kommunalsjef i Narvik, Lars Normann Andersen, forsikrer at kommunen ikke har visst at det var helsemessig uforsvarlig å bruke bygget.

Det tror vi på, for om man lar Helsehuset forfalle slik man har gjort over år, forteller det at man ikke har fulgt med på utviklingen og den stadig forverrede tilstanden. Hadde kommunen tatt avviksmeldingene de har fått fra vernerundene og bekymringsmeldingene de over år har fått fra brukerne på alvor tidligere og undersøkt forholdene, hadde man visst at Helsehuset var helsefarlig.

LES OGSÅ: – Vi er fullt ut kjent med at det er mange bygg i Narvik kommune som ikke er vedlikeholdt slik de burde vært

Nå må kommunen i gang med tiltakene helsemyndigheten krever for å få åpnet Helsehuset igjen. Det viktigste tiltaket, etter at Helsehuset er satt i forsvarlig stand igjen, bør være å sikre en god vedlikeholdsplan. Det fester vi vår lit til at nytilsatt eiendomssjef i kommunen følger opp fra nå.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken