Sjelden har uavhengig journalistikk og en fri presse vært under større press

#ETTMINUTT: Ytringsfrihet er en sentral frihet og helt avgjørende for oss i lokalavisene, som har en rolle som lokalt nyhetsformidler og debattarena. I dag starter kampanjen #ettminutt som har som mål å sette søkelys på viktigheten av å ta vare på det norske mediemangfoldet, og en fri, uavhengig presse.

#ETTMINUTT: Ytringsfrihet er en sentral frihet og helt avgjørende for oss i lokalavisene, som har en rolle som lokalt nyhetsformidler og debattarena. I dag starter kampanjen #ettminutt som har som mål å sette søkelys på viktigheten av å ta vare på det norske mediemangfoldet, og en fri, uavhengig presse.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederI dag starter den nasjonale kampanjen #ettminutt i regi av Stiftelsen Tinius og Amediastiftelsen. Fremover er en del av kampanjen sammen med en samlet norsk presse for å markere betydningen av mediemangfold og ytringsfrihet. Bakgrunnen er at Mediemangfoldsutvalget i morgen legger fram sin innstilling om det norske mediemangfoldet og mediestøttens betydning og framtidige utvikling.

Det finnes et alvorlig bakteppe. I USA har president Donald Trump brukt mye av sin tid, sammen med sin pressesekretær Sean Spicer, på å svekke folks tillit til pressen og journalistene som skriver om presidenten. Trump har gått høyt ut og kalt det blant andre det seriøse nyhetsmediet CNN publiserer for «fake news» – falske nyheter. Det er en alvorlig anklage, trolig mer alvorlig enn både Spicer og Trump selv tenker over.

For hva er egentlig falske nyheter? New York Times definerer ifølge Aftenposten det som en historie som er funnet på med intensjon om å lure folk. Altså at journalistene skriver historier de ikke har kilder på eller fakta for å bekrefte. Trump og Spicer mener altså at journalistene i CNN og andre amerikanske medier skriver falske nyheter om Trump for å lure leserne til å tro noe annet enn det som er riktig. Slik tenker en mann som har noe å skjule, og som er misfornøyd med at journalistene omtaler en ubehagelig sannhet.

Dessverre har vi sett lignende tendenser i Norge. Justisminister Per Willy Amundsen vurderte å boikotte Nordlys da avisen stilte kritiske spørsmål til Frp og om de ikke lenger kunne garantere ny innfartsåre til Tromsø. Amundsen likte ikke vinklingen, og kalte Nordlys-journalistens artikkel «journalistikk på lavmål» og «Fake News på norsk». Både før og etter dette har politikere både boikottet og stemplet journalistikken som falske nyheter ganske enkelt fordi de har vært misfornøyde med omtalen de har fått.

LES OGSÅ: Amundsen og Frp truer med Nordlys-boikott: - Man må gni seg i øynene

Slikt kan være med på å så tvil og svekke tilliten til journalistikken og redaktørstyrte medier hos våre lesere. Også i Norge. Ingen er tjent med at troverdigheten til frie og uavhengige medier svekkes.

Den beste måten å møte denne typen angrep på, er ved å vise større åpenhet om medienes samfunnsrolle. Vi må være åpne, rause og redelige i det vi skriver, og ikke misbruke vår posisjon som lokal aleneavis.

Vi driver ikke med falske nyheter. Vår oppgave er å avsløre falskhet og falske påstander, ikke formidle det. Som lokalavis er vi ikke til for oss selv. Vi er grunnlagt for å utvikle de samfunnene vi skal betjene. Vi skal være en garantist for at ulike stemmer og synspunkter fårs slippe til i den lokale debatten. For oss er enhver ytring viktig, uavhengig av om vi er enig eller ikke.

Det norske mediemangfoldet er ikke selvsagt. I morgen legger Mediemangfoldsutvalget fram sin innstilling. Vi ønsker at våre politikere utformer en god og langsiktig mediepolitikk som gir alle medier like muligheter til å konkurrere.

Derfor er vi en del av #ettminutt.

Artikkeltags