- Dessverre gjør regjeringen barnehager dyrere for folk flest

Foto: Vidar Ruud/Privat

Foto: Vidar Ruud/Privat

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Arbeiderpartiet vil likebehandle offentlige og private barnehager, og sikre at offentlige tilskudd og foreldrebetaling kommer barna til gode. Når man har oppnådd full likebehandling bør det også som hovedregel stilles like krav til barnehagene. Vi jobber for to opptak i året.

Vi ønsker fortsatt et godt samspill mellom kommunen og private aktører på dette området. Vi ønsker en ny modell for tilskudd til private

arnehager, og at kommunen får rett til å sette vilkår for de private barnehagene når det gjelder opptak, åpningstider og lønns- og arbeidsvilkår for ansatte.

Les også: Tilbyr seg å bygge privat sentrumsbarnehage

Bystyret i mars sto overfor to alternativ; en ny sentrums-barnehage drevet av et barnehage-konsern – eller lokal, kommunal drift. Først på 3. plass, etter anbudsrunden, var det lokale alternativet.

Ordfører Tore Nysæter må gjerne være forundret. For han er privatisering et mantra. For oss er gode, lokale løsninger viktig, hvis det er mulig å få til innenfor anbud, regelverk og økonomiske rammer.

Vi er skeptisk til en «ubalanse» mellom private og kommunale barnehageplasser, som det også fremgikk i bystyremøtet.

I innstillingen fra rådmannen i mars het det: Dersom Trygge barnehager ikke kan ta oppdraget, vil forhåndsgodkjenningen av tilskudd gis til Hoppensprett AS, dernest Barnehagen Victoriahavn AS.

Den alternative innstillingen, som ble vedtatt, lød slik:

Bystyret vedtar å bygge og drifte ny 5-avdelings barnehage som erstatning for Måseveien og Villaveien barnehager. Investeringsrammen settes til 21 mill kroner inkludert anskaffelse av tomt. Barnehagen skal ligge på Narvikhalvøya.

Den lokale løsningen Victoriahavn AS var prioritert som nummer tre fra rådmannens side.

Derfor ble det i realiteten et spørsmål om kommunal drift, kontra ekstern konsern-drift.

Hvis en eventuell ny forutsetning skulle vurderes, må saken selvfølgelig ut på anbud. Og skulle det skje, må selvsagt ethvert tilbud også lokalt vurderes ut fra gitte kriterier.

Vi verdsetter lokal verdiskaping! Men her vil det selvsagt handle om anbuds-kriterier og øvrig konkurranse basert på like kriterier.

Med Arbeiderpartiets politikk nådde vi det historiske målet om full barnehagedekning, med en balanse mellom offentlige og private barnehageplasser. Vi innførte også en makspris som gjorde barnehageplasser betydelig billigere.

Dessverre endrer Høyre/Frp-regjeringen på dette, og gjør barnehager dyrere for folk flest.

Vi er skeptisk til en «ubalanse» mellom private og kommunale barnehageplasser.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken