- Barnas utdanning starter i barnehagen

UTFORDRER: Arne Eilif Mobakken i Utdanningsforbundet i Narvik utfordrer byens politikere på skolepolitikk.

UTFORDRER: Arne Eilif Mobakken i Utdanningsforbundet i Narvik utfordrer byens politikere på skolepolitikk.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

- I gjennomsnitt er bare én av tre ansatte i norske barnehager en barnehagelærer. Det er alt for lite, når vi vet at lærerne er nøkkelen til gode barnehager. Ingen ville godtatt det om flertallet av de ansatte i skolen ikke var lærere.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I gjennomsnitt er bare én av tre ansatte i norske barnehager en barnehagelærer. Det er alt for lite, når vi vet at lærerne er nøkkelen til gode barnehager.

Barnas utdanning starter i barnehagen

Når sommeren nå er på hell har mange små barn sine aller første dager i barnehage. På landsbasis er det årlig mer enn 40 000 ettåringer som begynner i barnehage, og her i Narvik har 124 ettåringer tatt fatt på barnehagelivet i løpet av det siste året.

De skal være borte fra foreldrene sine, og de skal møte mange nye mennesker ¬– både voksne og barn. Det er spennende og det er litt skummelt, kanskje spesielt for foreldrene.

En god start

Barnehagen skal være et trygt sted å være, der barna trives og har gode dager. Barna skal leke og de skal få venner. De skal bli sett og forstått av de voksne. Aktivitetene i barnehagen skal være morsomme og utviklende, og barna skal lære masse om verden og om seg selv mens de leker. De skal klatre, synge og bygge og mestre stadig nye ting.

Barna starter på utdanningen sin når de begynner i barnehagen. Det er ikke snakk om utdanning på samme måte som på skolen, men barnehagen er en utdanningsinstitusjon med klare krav til det pedagogiske tilbudet. Barna skal få erfaringer med sju ulike fagområder, og de skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. I barnehagen handler utdanning om lek, læring, omsorg og danning.

Gode barnehager

Barn som har gått i gode barnehager klarer seg bedre på skolen når de kommer dit. Det viser flere studier. Barna får et solid grunnlag for videre utvikling og læring. Og minst like viktig: Barn som går i gode barnehager får mange positive opplevelser der og da, mens de er små. Dette handler jo ikke bare om hva barna skal få til senere i livet, men om livet de lever når de er to eller fire år gamle.

Utdanning uten lærere?

I gjennomsnitt er bare én av tre ansatte i norske barnehager en barnehagelærer. Det er alt for lite, når vi vet at lærerne er nøkkelen til gode barnehager. Ingen ville godtatt det om flertallet av de ansatte i skolen ikke var lærere.

Barnehagelærere har høyere utdanning rettet spesielt mot barnehagebarn. De kan læring på barnehagevis. De vet hvordan de kan legge til rette for den gode leken og hjelpe barna med å bli trygge. De kan sette inn ekstra tiltak når noen trenger det.

Utdanningsforbundet mener at minst annenhver ansatte i hver barnehage må ha utdanning som barnehagelærer. Å endre dette i loven, slik at pedagognormen styrkes, vil være det viktigste politikerne kan gjøre for å bedre kvaliteten i landets barnehager. En forutsetning må selvfølgelig være at den generelle bemanningen er god, men der er det forbedringer på vei. Stortinget skal innføre en bemanningsnorm senest i 2020.

Politikernes løfter

Foran stortingsvalget i 2013 lovte flere partier at de ville jobbe for å få flere ansatte med pedagogisk utdannelse til barnehagen. Høyre, Venstre, KrF, Rødt, SV og Ap hadde disse løftene i partiprogrammene sine.

I praksis er det kommunene som skal følge opp barnehagepolitikken og sørge for at det er god kvalitet i barnehagen. Nå, foran høstens kommunevalg, er det tid for å spørre lokalpolitikerne hva de vil gjøre for barnehagen. Hvordan vil de styrke kvaliteten? Vil de stille strengere krav til kunnskap og kompetanse blant de ansatte? Hva vil de ulike partiene gjøre for å gi barna flere barnehagelærere?

Hva vil politikerne i Narvik gjøre for at barna skal få en god start på sin utdanning?

I gjennomsnitt er bare én av tre ansatte i norske barnehager en barnehagelærer. Det er alt for lite, når vi vet at lærerne er nøkkelen til gode barnehager.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken