Rådmannen og barna

IKKE FLINK NOk til å ta vare på Barna: Det mener Ole Egil Distad Andreassen om rådmann Wenche Folberg.

IKKE FLINK NOk til å ta vare på Barna: Det mener Ole Egil Distad Andreassen om rådmann Wenche Folberg.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Narvik er en forurenset by. Vi er overrepresenterte i kols, og i fjor var byen helseskadelig 32 dager i året.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi kan ikke flytte ungdomsskoleelever fra et sunt miljø på Ankenes og Bjerkvik inn i en elendig luftkvalitet som vi vet kommer til å få helsekonsekvenser for flere av dem.

Den administrative ledelsen i Narvik kommune har ikke vært flink nok til å ta vare på barna. Bassenget på Ankenes ble stengt på bakgrunn av en kostnadsanalyse som etter alle solemerker var feil. Det koster kommunen dobbelt så mye å busse Ankenesbarna til samme tilbud, som det ville kostet å holde Ankenesbassenget åpent. Det gjør den tapte læretiden ved å sitte på buss, økt forurensing og manglende svømmeopplæring, uforståelig.

Ankenesleira skulle fylles igjen til industriområde. Det måtte et samlet bystyre til å stoppe en planavdeling som brukte mer energi på å overkjøre lokalbefolkning og de grunnlovfestede rettigheter som alle Norges barn har, enn å utrede enkle og åpenbare alternative løsninger. Takk og pris for politikere med sunn fornuft.

Barna lider under mangel på offentlig organisering. Det fins ingen skolesjef som har overordnet oppsyn med utdanningstilbudet. I stedet er barna prisgitt etatsledere uten skolefaglig bakgrunn. Før var barnas talsperson uavhengig, nå brukes pengene til å betale frikjøpet til varaordføreren, noe som setter ham i en håpløs dobbeltrolle. Som miljøinstans svikter kommunen ved å ikke ha en langsiktig strategi for malmutskipingen, og Fylkesmannen svikter ved å godta økte utslipp. Luleå flyttet malmen ut av sentrum for tjue år siden, og den svenske staten, som tjener pengene, bør møte samme krav i Narvik. Det er ikke nytt at E6 går gjennom Narvik sentrum. Det var Statens Vegvesen som i sin tid nektet å følge kommunens ønske om å prioritere tunell gjennom sentrum før Fagernestunellen.

Kommuneoverlegen sendte nylig bekymringsmelding til samferdselsministeren om luftkvaliteten i Narvik, hvor han påpeker at barn er særlig utsatt for svevestøv, at det er dager hvor barn frarådes å oppholde seg i sentrum og at sentrumsnære skoler på dårlige dager må ha begrensninger på uteopphold. Først og fremst må kommuneoverlegen stoppe sin egen kommune fra å flytte flere barn inn i den luften.

Da Ankenes var en lutfattig egen kommune, fikk vi bygd herredshus, moderne basseng og flotte skoler. I dagens Narvik klarer ikke byggforvaltningen å drive den eksisterende bygningsmassen. Idrettens hus faller fra hverandre, noe som ikke kan ha vært en overraskelse. Gulskolas inneklima ble ikke ubrukelig over natten. Bassenget på Ankenes ble stengt på sviktende grunnlag og uten å konsultere lokalsamfunnet. På Ankenes drives alpinanlegg og skiløyper på frivillig basis. Det går an å spørre: ”Hvordan kan vi sammen få dette til?” før man summarisk ber bystyret legge ned tilbudet til barna. For å være helt klar: Hvis barna nå sitter to timer på buss for hver time med svømmeopplæring, så skyldes det manglende byggforvaltning i Narvik kommune.

De som lider av mangel på skolesjef, byggforvaltning, miljøstrategi og talsmann, er barna. Det er de som skal sendes rett inn i bysmogen, det er de som ikke får lære å svømme, og det er de som skal sitte timesvis på buss. Det var elevene og barnehagene som skulle miste friområdet på Ankenesleira. Der som med bassenget, sviktet administrasjonens saksforberedelse barna. Det samme må ikke skje i skolesaken.

Vi har basseng på Ankenes, på Narviks største skole, i Narviks nest største bydel. Det må åpnes. Det er en moderne skole i frisk luft, i umiddelbar nærhet til skog, alpinbakke, skiløype, idrettshall og fjære. Barna kan gjøre det som er aller viktigst for helsen: gå eller sykle til skolen, i stedet for å sitte i bil og buss. Det må de få fortsette med.

Rådmannen har et selvstendig og grunnlovsfestet ansvar for å ivareta barnas interesser. Hun har ansvar for å organisere sin stab slik at kommunen kan oppfylle sine forpliktelser mot barna. Å belaste barna med de voksnes forurensing og vanskjøtsel, er galt.

Dersom Narvik skal vokse, må bydelene styrkes. En by som har lidd nok under nasjonal sentralisering, bør vite bedre enn å bygge ned sine egne bydeler og busse barn til sitt eget overbelastede sentrum.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken