Klokka 18:14, mener du det seriøst?? Ungdom + Hålogalandsbrua = NEI?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevEndelig! Trodde vi ...

«ENDELIG!», et jubelrop som vi ungdommen kunne høre rundt omkring ungdomsmiljøet i Narvik og Bjerkvik.

«ENDELIG!, skal vi kunne se på film med vennegjengen kl. 21:00 i den nyoppussede kinoen»

«ENDELIG!, kan jeg kjøre slalåm i Narvikfjellet sammen med lillebroren min kl. 19:00»

«ENDELIG!, kan jeg dra på fotballtrening kl. 20:00 uten at mamma må kjøre meg dit eller at hun må hente meg etter treningen»

Dette er blant annet utsagn som jeg og mine medelever fra Bjerkvik personlig har hørt fra jevnaldrende. Vi som bor utenfor selve bykjernen av Narvik har gledet oss til de nye busstilbudene som følger ferdigstillingen av Hålogalandsbrua.

Hålogalandsbrua skal knytte sammen byen Narvik og bygda Bjerkvik som i dag ligger om lag 3,5 mil utenfor byen. Bjerkvik skal etter åpningen bli medregnet som en bydel, og dermed skal det gå jevnlige bussavganger mellom plassene. Dette er et tilbud som vi elever ved hele den videregående skolen i Narvik har ventet på siden vi for første gang trådde inn i den videregående skole.

Ettersom det snart er tid for åpningen av Hålogalandsbrua har bussrutene for forbindelsen Framnes-Narvik Sentrum-Bjerkvik blitt publisert. Og vi ungdommen har et svar:

«Kl 18:14, mener du det seriøst??»

Det er nemlig slik at siste avgangen fra Narvik til Bjerkvik går kl. 18:14, og dette gjelder hverdager. På lørdag er siste avgang allerede kl. 16:14.

Hvordan skal vi som ungdom fra Bjerkvik kunne dra på ettermiddagsbesøk til vennene våre i Narvik når siste buss allerede går 18:14? Alle ettermiddagstilbud som kino, treninger og restaurantbesøk og den nylige ferdigstilte svømmehallen i byen blir uaktuell.

Store spillefilmer for ungdom starter normalt sett i tidsrommet mellom 19:00 og 21:00. Det vil si at siste mulige film er over rundt kl. 23:00. Siden det ikke er satt av noen busser rundt dette tidspunktet vil vi måtte enten overnatte eller få foreldrene våre til å hente oss midt på natta.

Diverse typer treninger og fritidsaktiviteter er ofte heller ikke ferdig før rundt kl. 22:00. Siden det ikke er noen busstilbud rundt denne tiden av døgnet vil foreldrene ofte måtte stille opp og hente barna sine. For foreldre som ikke har råd til å kjøre tur-retur over brua 2 til 3 ganger i uka kan det føre til at de må be barnet å slutte fra den ønskede fritidsaktiviteten.

Vi som er russ i år har også ventet på brua. Vi hadde planlagt at vi skal kunne få en mer fleksibel hverdag under russetiden. Vi hadde håpet på at vi kunne møtes med russegjengen på kvelden og delta i diverse arrangement for så å dra hjem igjen. Russearrangement som må holdes etter skoletid kan fort vare frem til 23:00. Hva skal vi gjøre hvis vi ikke kommer oss hjem med mindre vi finner et overnattingssted eller at foreldrene våre henter oss?

Kanskje man ikke drar på disse arrangementene siden det sparer oss for mye hodebry. Man kan fort ende opp utenfor når man ikke klarer å komme seg fra eller til arrangementene.

Kjøpesentrene er ofte sentrale samlingspunkter for ungdommen. Amfi og Storsenteret har stengetid kl. 20:00. Etter at sentrene er stengt er det ikke mange andre oppholdssteder for ungdommen, og da er det ofte vanlig å dra hjem. Men dette har vi jo ikke mulighet for siden siste avgang er kl. 18:14.

Når jeg nå sier «vi», så mener jeg foreldre, ungdom og russen trenger flere avganger på kveldstid. Vi ser at sentrale tidspunkt er rundt 20:00, 22:00 og mellom 23:00 og 00:00. Ved å få din oppmerksomhet håper vi at du tar vårt standpunkt til vurdering.

«ENDELIG!» trodde russen, ungdommen, og foreldrene våre når brua kom. Vi håpet at vi kunne være mer sosial. Vi håpet at vi kunne dra hjem for å spise mamma sin mat, før vi dro ut med vennegjengen. Foreldrene våre håpet at de kunne slappe av på kveldstid mens barna deres deltok i fritidsaktiviteter. Alle sammen hadde pustet ut og sagt «ENDELIG», men sånn ble det ikke. For at Narvik-regionen skal bli attraktiv for oss ungdom må det gjøres noe med disse bussavgangene. Hvis det ikke blir gjort endringer vil trolig vi ungdommer som vil flytte tilbake til regionen i voksen alder tenke oss om to ganger.

Kopi sendt til Odd Steinar Viseth (Samferdselssjef), Ståle Andersen (Rådgiver/ Ruteplanlegger Samferdsel), Jon Georg Dale (samferdselsminister), Christian Senning Andersen (Sjefredaktør Fremover)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags