Let's party like it's 2027

Fest: I mars samles 600 deltakere og ledere til junior-VM i Fagernesfjellet. Da må vi stille opp, som vi gjorde under NM i 2017- og vise verden at vi kan lage fest når alpinutøvere fra 50 nasjoner skal konkurrere i VM-anlegget i Narvik. arkivfoto: Kristoffer Klem Bergersen

Fest: I mars samles 600 deltakere og ledere til junior-VM i Fagernesfjellet. Da må vi stille opp, som vi gjorde under NM i 2017- og vise verden at vi kan lage fest når alpinutøvere fra 50 nasjoner skal konkurrere i VM-anlegget i Narvik. arkivfoto: Kristoffer Klem Bergersen

Artikkelen er over 1 år gammel

Manges øyne er rettet mot Narvik når junior-VM arrangeres i mars 2020. Vi må bruke anledningen til å vise hva vi kan levere i 2027.

DEL

Ukeslutt Uken før Vinterfestuka braker løs, fylles anlegget i Fagernesfjellet med juniorer fra hele verden som skal konkurrere i et ti dager langt mesterskap. På selveste 17. mai i fjor ble Narvik tildelt junior-VM i alpint for 2020. I seg selv ikke et veldig lønnsomt arrangement for Narvik. På kort sikt. På lang sikt kan junior-VM vise seg å være veldig viktig for Narvik. Et junior-VM vil plassere Narvik på det internasjonale kartet som arrangør, og vil i så måte være et viktig steg på veien mot å få et VM i alpint til Narvik i 2027. Derfor slår arrangementskomiteen også på stortromma og legger opp til å levere et junior-VM som legges merke til.

Derfor skal også næringslivet slå på stortromma og sørge for at junior-VM kan arrangeres – både med tanke på ressurser og kroner og øre. Det blir viktig for å få hele apparatet til å gå rundt, slik at mesterskapet kan gjennomføres. Og derfor skal også du og jeg stille langs løypa og heie fram deltakerne mens de farer ned VM-løypa vår, og feste som om det var 2027 – fritt oversatt fra Prince sin megahit «1999». Det er viktig for utøverne. For de fleste løperne er dette det viktigste rennet i deres liv. «Da vil vi gjerne at de skal huske at de kjørte i Narvik», sa Erik Plener – daglig leder i Alpin VM 2027 og for junior-VM 2020 – da han møtte næringslivet under et frokostmøte i forrige uke.

Og selvsagt skal vi klare å lage et junior-VM som kan skinne 5. til 15. mars, selv om det blir krevende. Et junior-VM blir et enda større løft enn for eksempel NM i Narvik var. Den gangen trengte man 150 frivillige – pluss/minus. Et junior-VM vil kreve 400 frivillige – 200 på ski og 200 i apparatet rundt, uten ski på beina. 600 tilreisende – inkludert deltakere og ledere – fra 50 nasjoner skal ha overnattingsplasser, og elevene på kokkelinja på Oscarsborg skal lage 800 måltider til utøverne, foreldre og trenere – hver dag. Å lage et junior-VM som det internasjonale skiforbundet legger merke til, ja, til og med lar seg imponere over, kommer til å kreve mye av oss. Og det blir viktig at vi lykkes med det, skal vi ha et håp om VM i 2027. Et VM i alpint er verdens største vinteridrettsarrangement, og et junior-VM blir en viktig ildprøve. Men selvsagt skal vi klare det. Vi har klart det så mange ganger før, når det virkelig gjelder.

Vi gjorde det for eksempel under NM i alpint vinteren 2017. I oktober samme år vant Narvik Slalåmklubb en pris for gjennomføringen av alpin-NM. Juryen sa: «De sportslige rammene for arrangementet var veldig gode. Med god TV dekning, mange utenomsportslige aktiviteter for ledere og trenere, samt et høytidelig og spennende program for utøverne med seremonier og løper kveld ble arrangementet en veldig god opplevelse både for deltakere og tilskuere.» I ettertid er spesielt dugnadsinnsatsen trukket fram, men slalåmklubben tok et stort økonomisk løft både for å gjennomføre NM, og for å ruste seg for et fremtidig VM. Litt over halvannen millioner kroner ble investert for å løfte alpinanlegget i Fagernesfjellet. Og allerede i mars 2020 får man altså bruk for en del av utstyret man investerte i, og man får bruk for erfaringene man gjorde seg med dugnadsarbeid.

Vi leverte når det gjaldt også under leveringsfesten vinteren året etter, i fjor – da 10.000 mennesker samlet seg i sentrum av Narvik til en fest for å feire at søknaden var ferdig. På to måneder klarte Narvik-samfunnet å mobilisere for å arrangere en leveringsfest som det fortsatt snakkes om – og som er såkornet som etter hvert vokste seg til å bli Haikjeften som hadde sin fødsel i august i år.

Vi leverte også under Arctic Race of Norway i år. Sluttetappen ble lagt til Narvik, og vi skapte folkefest. Arrangementet gikk – i hvert fall sett utenfra – knirkefritt, og gatene var fylt til randen av mennesker som bidro til å skape fest og et arrangement det sprutet av.

Nå gjelder det snart igjen. For oss alle sammen. I forrige uke inviterte altså arrangementskomiteen til frokostmøte for næringslivet. På agendaen sto to ting, i tillegg til å gjøre detaljene for arrangementet og organisasjonen kjent for næringslivet: VM trenger økonomiske midler til å dra et arrangement av denne størrelsen, og VM trenger hender og føtter – frivillige sådan – som kan bidra til å få gjennomført arrangementet like knirkefritt som NM i sin tid ble gjennomført.

Sparebanken Narvik kunne fortelle at de gir alle sine ansatte fri med lønn for å stille som frivillige i bakken under junior-VM. «Vi stenger om så banken i to dager. Dette er et tydelig signal om hvor viktig dette er. Skal vi klare å få et VM i 2027 er vi helt nødt til å lykkes med dette, og da må alle bidra med det de kan. Nå oppfordrer vi andre til å gjøre det samme», sa Stein Trygve Bergland i Sparebanken Narvik. Får du ikke fri med lønn, kan du likevel bidra – som publikum langs løypa, for eksempel. Det viktigste er at vi på hver vår måte løfter i flokk. Dette skal vi klare. Igjen.

God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken