Gå til sidens hovedinnhold

Leter etter frivillige til å skape livsglede for eldre

Artikkelen er over 2 år gammel

Narvik kommune har innledet et samarbeid med Stiftelsen Livsglede for Eldre og er nå i gang med sertifiseringsarbeidet av Narviks fire sykehjem med langtidsbotilbud.

Konseptet eies av stiftelsen «Livsglede for eldre». Ideen ble født da sykepleierstudenter tilknyttet lokalforeningen til Livsglede for Eldre Trondheim oppdaget at de ikke hadde tid til å prioritere beboernes sosiale og kulturelle behov i en travel hverdag.

Et pilotprosjekt resulterte i ni livsgledekriterier som nå er kjernen i og grunnlaget for sertifisering av Livsgledehjem rundt om i landet.

Sykehjemmene i Narvik-området som er med på prosjektet, er Ellas Minne bo- og rehabiliteringssenter, Ankenes bo- og servicesenter, Oscarsborg bo- og servicesenter/Villa Solborg og Furumoen Sykehjem.

Sykehjemmene skal lage system for å oppfylle kriterier som ivaretar beboernes sosiale, kulturelle og åndelige behov.

Les også

Botilbud for eldre kan bli nedlagt: – Vi har fått flere bekymringsmeldinger

Les også:

Ved Ellas Minne bo- og rehabiliteringssenter i Bjerkvik er arbeidet med dette i gang, og en livsglede-gruppe bestående av ansatte arbeider nå med å sette dette i gang, for å nå målet om sertifiseringen til høsten.

Sykepleier Elisabeth Strand Vassbakk er et av gruppas medlemmer.

– Jeg fikk en forespørsel og syns dette virket spennende. Det har vist seg å være riktig og jeg ser frem til å komme skikkelig i gang med dette. De eldre som vi jobber med i hverdagen, fortjener å ha en verdig alderdom i livets slutt. Det er samtidig viktig å påpeke at vi allerede gjør mange av disse tingene som Livsglede for Eldre handler om, men vi skal nå få satt det i system, sier Vassbakk.

– En viktig del av jobben er å knytte til seg frivillige i bygda her i Bjerkvik, og vi vet jo av erfaring av Bjerkvik har en stor dugnadsånd fra før. Vi håper derfor at så mange som mulig, i alle aldre, har lyst til å hjelpe oss på Ellas Minne med dette.

Les også

En gang i uken drar de på sykehjemmet – for å unngå å havne på nettopp sykehjemmet

Les også:

Vassbakk understreker av man heller ikke trenger å bo i Bjerkvik for å hjelpe til: Alle er hjertelig velkomne.

– Nå som Hålogalandsbrua er åpnet, er veien kort til Bjerkvik, sier hun.

– På Ellas Minne har vi mange kreative ansatte som har en rekker ideer vi ønsker å komme i gang med, men for at vi skal klare dette raskest mulig, så ønsker vi å få hjelp av bygdas befolkning. Vi trenger hjelp til frivillig arbeid i forbindelse med arrangementer og turer, men også bare noen de eldre kan prate med i hverdagen.

– I en hektisk hverdag er det ikke alltid at personalet strekker til så langt som vi ønsker, og derfor er vi veldig glade for å knytte til oss frivillige, sier Vassbakk.

Kommentarer til denne saken