Brita (77) og Hans Emil (82) frigjorde kapital i Narvik: Nå har de flyttet hjem til Lofoten og bygget seg hus

Nytt hus: Brita (77) og Hans Emil Nøkkevangen (82) har flyttet hjem til Gravdal og bygd seg hus.

Nytt hus: Brita (77) og Hans Emil Nøkkevangen (82) har flyttet hjem til Gravdal og bygd seg hus. Foto:

Etter nesten 40 år på Østlandet, har Brita og Hans Emil Nøkkevangen flyttet hjem til Lofoten igjen og bygget seg hus.

DEL

Lofotposten: I 1977 flyttet ekteparet sørover og til Minnesund i Akershus. 38 år senere ble de enige om en ting; å flytte tilbake til Gravdal hvor de hadde bodd tidligere og fått fire barn.

– Vi har kommet i en viss alder, og begynte å spørre oss selv om vi ville bli boende på Østlandet dersom en av oss skulle gått bort. Begge ville flyttet nordover, og da tenkte vi at vi like så godt kunne gjøre det sammen mens vi enda hadde sjansen. Vi kjente godt hvor røttene holdte til, sier Brita og smiler.

Fant tomt

Etter at avgjørelsen var tatt solgte ekteparet huset i Minnesund, og flyttet til Narvik. Her bodde de i datterens hus i et år, mens de frigjorde kapital. Etter dette begynte jakten på ei tomt i Vestvågøy.

– Vi leita lenge, og var fast bestemt på at vi ikke ville inn i et byggefelt. Etter hvert fant vi ei tomt på Fygle, men den ble dessverre for dyr. Da måtte vi se oss rundt etter andre muligheter, og fant denne tomta i avisa, sier Hans Emil.

Dermed endte ekteparet opp i Haugveien på Gravdal. Å bygge hus i en alder av 80 år er det imidlertid ikke alle som gjør, men hvorfor har de et klart svar på.

– Jeg liker å ha noe å holde på med, og var fast bestemt på at jeg ville ha ei vevstue. Vi bygget også hus i Minnesund, og der hadde vi det, sier Brita, som har tegnet huset i Haugveien selv.

– Vi ville bygge et hus hvor vi har alt vi trenger på ei flate, i tilfelle den tida hvor vi ikke lengre klarer å gå i trapper kommer. Det var også uaktuelt å bygge et hus for kun meg og Hans; vi ville bygge et hus som en stor familie kan bruke, legger hun til.

Trives: Brita og Hans Emil angrer ikke på at de flyttet hjem til Gravdal etter nesten 40 år på Østlandet.

Trives: Brita og Hans Emil angrer ikke på at de flyttet hjem til Gravdal etter nesten 40 år på Østlandet. Foto:

Stort hus

Huset er på rundt 230 kvadratmeter. Første etasje består av stue, kjøkken, soverom, bad, vaskerom, en stor gang og Britas vevstue.

I andre etasje er det tre store soverom, ei loftstue, bod og nok et bad.

Huset er innredet med fargerike møbler som ekteparet har hatt i mange år, små pyntegjenstander, broderte duker og hvite blondegardiner.

I stua har de utsikt mot Himmeltinden, og utgang til platting hvor de kan nyte den. Gelenderet rundt er det Hans Emil som har bygget selv.

– Det er lagt ned et enormt arbeid i det. Han er veldig flink, sier Brita og ser bort på ektemannen.

– Ja, det synes jeg, sier Hans Emil og ler.

I Minnesund jobbet Brita i Jernbaneverket og i NSB. Hans Emil var både laborant på Skarnes og vaktmester i sin tid. På slutten av sin yrkeskarriere jobbet han på sykehjem.

Vevstue: Brita forklarer at hun liker å holde på med håndarbeid. Derfor har de bygget inn ei egen vevstue i huset.

Vevstue: Brita forklarer at hun liker å holde på med håndarbeid. Derfor har de bygget inn ei egen vevstue i huset. Foto:

Trives i nytt hus

I løpet av tiden på Østlandet, var familien ofte hjemme på Gravdal på besøk.

– Det gjorde savnet mindre. Vi var fleksible, og ofte nordpå. Vi har jo en bil som har gått 480.000 kilometer, og vi har hatt flere biler i løpet av disse årene også, sier Hans Emil og ler.

Ingen av barna deres bor i Lofoten, men ifølge Brita og Hans Emil går det helt fint.

– Vi har en stor omgangskrets, og den er den samme i dag som den var for 40 år siden. I tillegg har vi fått mange nye venner, sier Hans Emil.

Ekteparet har i dag 16 barnebarn og 24 oldebarn. Noen av dem bor i Narvik og Bodø. De resterende er spredt utover hele landet, men Brita og Hans Emil har god kontakt med dem alle likevel.

– Det er artig. Når vi besøker oldebarna så kjenner de oss, og det synes vi er viktig. Det er ikke alle som får bli kjent med oldebarna sine, sier Brita.

Ekteparet har også mer enn nok plass til å ta imot besøk av sine kjære.

– Vi har vært usigelig heldig med både helsa og alt annet. Vi stortrives i vårt nye hus, sier de.

Artikkeltags