Hafjell og Kvitfjell forsøker å sette en stopper for Narviks VM-drømmer

NASJONALANLEGG: Hafjell og Kvitfjell har nasjonalanleggsstatus, noe de mener gjør at de har en eksklusiv rett til å søke om VM.

NASJONALANLEGG: Hafjell og Kvitfjell har nasjonalanleggsstatus, noe de mener gjør at de har en eksklusiv rett til å søke om VM. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mener de har eksklusiv rett til å søke.

DEL

Skianleggene som har tapt flere VM-søknader mener de har en eksklusiv rett til å søke.

Narvik tar som kjent sikte på å bli Norges søker til VM i alpint 2025. Det er imidlertid ikke avgjort hvem som blir Norges kandidat til det store idrettsarrangementet på ski.

I et brev Fremover har fått tilgang til uttrykker Narviks ordfører Rune Edvardsen (AP) overraskelse over et svar fra Norges Skiforbund (NSF). Skiforbundet var i Narvik på befaring 20. juni i fjor. 8. november i fjor kom brevet som ordføreren stusser litt over. I brevet følger det også en rapport fra advokatselskapet Lund & Co. Her følger et utdrag:

«Kulturdepartementet har i etterkant av møtet innhentet en rettslig vurdering av om nasjonalanleggsavtalene for alpine disipliner utelukker alternative arrangører enn avtalepartene for et eventuelt alpint VM i Norge».

Engasjerte toppadvokater

Med andre ord blir det satt spørsmålstegn til om det kun er anlegg som har nasjonalanleggstatus, slik som Hafjell og Kvitfjell har, som kan søke om å arrangere VM.

Skulle dette være sannheten vil Narvik være avskrevet som søker da anlegget ikke har nasjonalanleggstatus.

Som følge av dette svaret engasjerte Narvik kommune Advokatfirmaet Thommessen, et av de største advokatfirmaene i Norge. Oppgaven firmaet fikk var da «å utrede om nasjonalanleggsavtalene med brukeravtaler hindrer andre å søke og arrangere VM i alpine greiner.»

Konklusjonen av den juridiske vurderingen er at nasjonalanleggstatusen til Hafjell/Kvitfjell ikke utelukker andre fra å søke om VM.

«Det fremstår klart at nasjonalanleggsavtalene for alpine disipliner ikke utelukker alternative arrangører enn Hafjell/Kvitfjell for et eventuelt VM i alpine greiner i Norge. Norges Skiforbund bryter ikke nasjonalanleggsavtalene ved å søke VM i alpine greiner for en arrangør som ikke er nasjonalanlegg.»

Saken fortsetter under bildet:

FORTSETTER: Rune Edvardsen, her avbildet under Nord i Sør-konferansen, sier at de fortsetter arbeidet med VM-søknaden som før. Arkivfoto: Andreas Haakonsen.

FORTSETTER: Rune Edvardsen, her avbildet under Nord i Sør-konferansen, sier at de fortsetter arbeidet med VM-søknaden som før. Arkivfoto: Andreas Haakonsen.

Venter på svar

Per nå avventer Rune Edvardsen svar fra Kulturdepartementet, noe han forventer å få inneværende uke.

– Jeg vil understreke at vi på ingen måte ønsker å frata Hafjell og Kvitfjell nasjonalannlegsstatusen deres. Det jeg vil på det rene er at alle kan søke om å arrangere VM. Det bør være opp til idretten selv å bestemme hvor arrangementet skal legges til, ikke departementet, sier Edvardsen til Fremover.

– Hafjell og Kvitfjell hevder at de har en enerett, en eksklusivitet til å arrangere VM, fortsetter han.

Kulturdepartementet skal ha handlet i god tro, og trodde at nasjonalanleggene utenfor Lillehammer hadde en slik eksklusivitet.

Rapporten fra Thommessen skal ifølge Narvik-ordføreren motbevise dette.

Fortsetter som før

Narviks ordfører minner om at til tross for at Trondheim ikke har nasjonalannleggsstatus har byen vært vertskap for ski-VM i 1997, og var også Norges søker til ski-VM i 2021. Der nådde de for øvrig ikke opp, Oberstdorf i Tyskland trakk det lengste strået der.

– Dette forsinker ikke prosessen med å søke for vår del. Vi er innstilte på å søke uansett, framholder Edvardsen.

Vil at det skal satses

Nasjonalanleggstatusen til Kvitfjell opphører i 2019. Ordfører Arne Fossmo (AP) i Ringebu kommune, der anlegget ligger, forteller at de tar sikte på å fornye avtalen.

– Ingenting av dette er avklart ennå, vi venter på svar fra Kulturdepartementet og Skiforbundet. Vi håper jo på at det skal ligge noe mer i det å være nasjonalanlegg. Som vil bety at det skal satses på disse anleggene når det kommer til å arrangere store mesterskap, forteller Fossmo til Fremover.

Han kjenner til at Narvik har hyret advokater til å se på bestemmelsene, og han kjenner til deres konklusjon.

– Det blir ikke min jobb å kommentere dette, vi avventer svarene nå, sier Fossmo.

KONKURRENT: Ringebus ordfører Arne Fossmo (AP) jobber for VM på Kvitfjell.

KONKURRENT: Ringebus ordfører Arne Fossmo (AP) jobber for VM på Kvitfjell. Foto:

TRAPPER OPP: Alpinanlegget i Narvik har ikke nasjonalanleggstatus, noe konkurrentene i sør vil utnytte. Foto. Odd-Georg H. Benjaminsen.

TRAPPER OPP: Alpinanlegget i Narvik har ikke nasjonalanleggstatus, noe konkurrentene i sør vil utnytte. Foto. Odd-Georg H. Benjaminsen.

Send inn tekst og bilder «

Del din sportsopplevelse med oss - som rapporter fra kamper og arrangementer!

Artikkeltags