Politi, redningsskøyte og Sea King kom raskt til etter en utflukt med 19 deltakere som XXLofoten arrangerte.

Alle var uskadde tilbake i Henningsvær rundt kl.12.00, og tatt meget godt vare på ved Henningsvær bryggehotell før man ble transportert videre til eget hotell i Svolvær.

Les mer i Fremover mandag

Padleutflukt

Det var i forbindelse med en padleutflukt ved Gullflaket øst for Henningsvær at uhellet skjedde. I den sterke kastevinden som plutselig oppsto kantret kajakkene man var på tur i, og alle havnet i sjøen, men alle brukte flytemidler slik at man kunne reddes, skriver Lofotposten

Først opplyste Midtre Hålogaland politidistrikt at det var to personer i kajakk som var savnet, men disse to personene var med i gruppen, og var de to første som i god behold ble tatt inn til Henningsvær. Seks personer berget seg opp på et skjær i området, der de ble plukket opp.

Blåste og snødde

Det snødde og blåste opp i området lørdag formiddag, og det skapte vanskene. En time etter var det påskevær igjen.

Et Sea King-helikopter fra 330-skvadronen i Bodø, samt redningsskøyta, var med i aksjonen, og lege og ambulansetjeneste fra Svolvær. Alle får ros for flott innsats.

Meldingen om hendelsen kom til politiet rundt kl.11.30 lørdag formiddag. Alle er reddet og uskadde fysisk. Politiet etterforsker saken på vanlig måte.

Fra Harstad

Partner i XXLofoten Steinar Jøraandstad sier til an.no at de ble tatt helt på senga av ei vindkule som kom over fjellene.

- Når uhellet først var ute var det bedre å kalle på for mye hjelp enn for lite, sier Jøraandstad til an.no

Han sier videre at XXLofoten har høyt kvalifiserte turguider, blant annet med bakgrunn i Forsvaret, og at de aldri ville lagt ut på tur om ikke forholdene hadde egnet seg til det. Men i denne anledningen ble de altså lurt av ei kraftig vindkule.

Tatt hånd om

Jøraandstad skryter ellers av hotellene i Henningsvær, som tok imot kalde turdeltakere etter hendelsen.

- Turdeltakerne ble tatt imot med varme, tørre klær og de fikk også anledning til å ta seg en varm dusj på hotellene etter hendelsen. Vi ble tatt veldig godt i mot servicemessig, sier Jøraandstad.

Han sier ellers at gruppa vil gjennomføre en debriefing etter hendelsen, skriver an.no