Gå til sidens hovedinnhold

- Vi minnes de som aldri kom hjem i live og vi minnes alle de som taper sin strid, sin kamp, lenge etter avsluttet tjeneste

Artikkelen er over 5 år gammel

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Gjermund Hagesæter, var tilstede under markeringen av Frigjørings- og veterandagen i Narvik.

Som varaordfører Geir Ketil Hansen poengterte under introduksjonen av statssekretæren, er ikke Hagesæter tilstede bare som representant for regjeringen, men også selv som veteran. Hagesæter har tjenestegjort tre ganger i Libanon.

- Da jeg ble spurt om å være tilstede i Narvik var det ikke et nei å finne i min munn. Narvik var stedet hvor gode krefter fant sammen og slo tilbake, sa Hagesæter fra talerpodiet.

- Det er også utrolig å få sitte her sammen med Ivan Vanje, som var med på å kjempe tilbake.

Hedrer både de som kjempet og fortsatt kjemper

- Dagen i dag er en offentlig flaggdag og en festdag der alle, som med det norske flagget på skuldra har gjort en innsats for Norge enten de har kjempet mot okkupasjonen under krigen eller har gjort en innsats ute, blir hedret.

- Bare etter 35 år som egen nasjon mistet vi vår frihet og selvstendighet da vi ble okkupert av nazi-Tyskland den 9. april 1940. Et av hovedmålene for angrepet på Norge var Ofotbanen og en isfri Narvik Havn som kunne transportere jernmalm til Europa.

- Kampene ved Narvik var første gangen under andre verdenskrig at allierte styrker samarbeidet både på land, til sjø og i luft, i samme operasjon.

- Det gjorde de så godt at den tyske okkupasjonsmakten ble drevet over fjellet mot svenskegrensa. Dette ga et viktig signal, nemlig at angriperen ikke var uovervinnelig.

- Den 8. mai 1945 kapitulerte Tyskland betingelsesløst og den andre verdenskrig var over i Europa. Norge ble igjen et fritt land.

- For de fleste var 8. mai og måneden som fulgte en gledens tid, men ikke for alle. Noen var fremdeles savnet og noen kom aldri hjem.

Mistet en tredjedel av sine kamerater

- Det er nå gått 71 år siden Norge igjen fikk sin fridom tilbake. Men det betyr ikke at det er 71 år siden norske soldater har vært i krig for Norge.

- Siden den andre verdenskrig tok slutt har over 100.000 norske kvinner og menn tjenestegjort i krig og konfliktsoner og kjempet i andre verdensdeler for verdier som vår nasjon er bygd på - som frihet og demokrati.

- Jeg har selv tjenestegjort i Libanon tre ganger. Det er i år 35 år siden vi første gangen kom hjem igjen til Norge etter endt oppdrag. Og alle i laget mitt kom hjem i live.

- De fleste som tjenestegjør i utlandet kommer styrket ut av det, men ikke alle. Men vi tar tap når vi kommer hjem. For enkelte har utenlandsinnsatsen kostet svært mye. 30 % av kameratene i laget mitt som jeg var i Libanon med i 1980/81 er i dag døde.

- Frihet er et gode vi stadig må være beredt til å kjempe for å beholde

- Dagen i dag er en dag for ettertanke, takknemlighet og glede.

- Vi minnes de millioner av mennesker som mistet sine liv under andre verdenskrig. Vi hedrer de som stod opp mot urett da det gjaldt og ga det største av alt, sine egne liv for at vi skulle kunne leve våre i frihet.

- Vi hedrer også de som har gjort, og som i dag tjenestegjør i utlandet for Norge og for de verdiene som folkestyrte nasjoner er bygde på; toleranse, menneskeverd, frihet og demokrati.

- Vi minnes de som aldri kom hjem i live og vi minnes alle de som taper sin strid, sin kamp, lenge etter avsluttet tjeneste.

- Frihet er et gode vi stadig må være beredt til å kjempe for å beholde.

Kommentarer til denne saken