Advarte mot myrene

Artikkelen er over 13 år gammel

Mandag tok kjentmannen Terje Stensland med seg en offiser fra øvingsledelsen inn i området der stridsvogna gikk gjennom isen. – Jeg ba dem spesielt om å være forsiktig med myrene, sier Stensland til Fremover.

DEL

Ifølge Stensland traff han offiseren nede i Trollvik og kom i prat med ham. Stensland bruker fjellet både titt og ofte, og tilbød seg å ta med offiseren inn i området på scooteren for å vise ham området.

– Vi var helt oppe med Trollhøgda, og jeg advarte spesielt mot myrene, hevder han.

Stensland sier at han gjorde det fordi han med selvsyn har sett at isen har vært dårlig enkelte steder, og fordi det har vært en spesiell vinter med lange mildværsperioder.

– Myrene er varme, og derfor varierer er istykkelsen der veldig, påpeker Stensland om er veldig skeptisk til opplysninger om at Forsvaret skal ha operert med opplysninger om at isen var 75 cm tykk.

– Det må i såfall ha vært svært lokalt, mener han.

Derimot er han ikke overrasket over at stridsvogna forsvant fullstendig i dypet etter at isen brast.

– Nei, disse myrene er flerfoldige meter dype, sier han og mener at det er noe som alle lokalkjente i området er klar over.

I tillegg til scooterturen med den ene offiseren, skal Stensland ha snakket med en norsk offiser som var og rekognoserte området for svenske styrker. Det skal ha skjedd bare noen timer før ulykken skjedde.

Også denne offiseren skal ha blitt advart mot myrene, og Terje Stensland sier at han ga fra seg telefonnummeret med beskjed at om «er det noe dere lurer på, så må dere bare ringe meg».

På Fremovers spørsmål om hva han ville sagt om han hadde blitt bedt om å gi et råd i forhold til det å kjøre ei 55 tonn tung stridsvogn over myrene, svarer han bestemt:

– Aldri. Ikke tale om.

Artikkeltags