Aner ikke hvor vogntoget har tatt veien

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Fikk kjøreforbud på Bjørnfjell i natt. Søkk vekk noen timer senere.

DEL

Klokken to i natt fikk det østeuropeiske vogntoget kjøreforbud. Noen timer senere var det sporløst vekk.

- Hvor det har tatt veien, aner vi ikke. Det kan ha fått nødvendig utstyr for å sko seg, og så kjørt videre. Eller det kan ha returnert inn i Sverige. Vi får håpe at det ikke har brutt kjøreforbudet og fortsatt inn i Norge kun på sommerdekk.

Med eller uten kjettinger?

Kontorsjef Rolf Berget ved Narvik tollsted må bare registrere at fuglen har fløyet i løpet av natten. Og uansett i hvilken retning, håper han at det er med kjettinger på.

- Men da har sjåføren i tilfelle fått disse rimelig kjapt. Da vogntoget ble stanset i natt hadde det kun sommerdekk, og ingen annen utrustning for å sko seg. Det var derfor vi ila kjøreforbud, forteller Berget.

Eneste sanksjonsmulighet

Det var en patrulje fra tollvesenet som var på Bjørnfjell utenom tollstedets ordinære åpningstid, som kontrollerte vogntoget og fant at det ikke kunne få kjøre videre.

- Det var ikke skodd for norske vinterveier, enkelt og greit. Kjøreforbud er den sanksjonsmuligheten vi har. Ikke noe annet. Vi har ikke anledning til fysisk å holde på verken vogntog eller sjåfør.

- Vogntoget var på stedet da patruljen vår forlot, men da vi åpnet Bjørnfjell tollsted nå i morges, var det altså vekk, sier Berget.

Han slår fast at dette ikke blir det siste vogntoget tollvesenet kommer til å stanse i vinter.

Har stanset flere

Ifølge Berget har man allerede i høst stanset flere vogntog og gitt disse kjøreforbud, så nattens kjøreforbud er ikke noe særskilt.

Berget forteller at tollvesenet i utgangspunktet har helt andre og klart definerte hovedoppgaver, og kontroll av vogntog er ikke blant det som står øverst på denne listen.

- Men alltid når vi har tid og ressurser til det, gjør vi selvfølgelig også slike kontroller. Og i natt endte det altså i kjøreforbud for. Forhåpentligvis medførte det at sjåføren fikk tak på kjettinger før han kjørte videre, sier Berget.

Torsdag ettermiddag fikk Rolf Berget bekreftet at vogntoget snudde, og returnerte til Sverige etter at det hadde fått kjøreforbud for norske veier.

Artikkeltags