Anmeldt for dyremishandling

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Dyrebeskyttelsen Nordland har anmeldt Jernbaneverket ved Ofotbanen for dyremishandling etter at to påkjørte rein ble tatt av dage med slegge og stein. – Dette aksepterer vi bare ikke, sier leder i Dyrebeskyttelsen Nordland, Ann-Carin Torrissen.

DEL

Torrissen er sjokkert over det hun mener er elendige rutiner ved Jernbaneverket. Det er disse rutinene dyrebeskyttelsen vil til livs med sin politianmeldelse av saken.

PÅKJØRT

– At rein som har blitt påkjørt av togene på Ofotbanen har blitt liggende i nesten ett døgn etter at ulykken skjedde, er inhumant og uakseptabelt. Nå er det på tide at det blir tatt tak i dette, sier Torrissen.

Togene som kommer i skade for å kjøre på rein, stopper ikke. Rutinene er slik at lokføreren melder inn ulykken til toglederen som igjen kontakter politiet. Politiet tar deretter kontakt med eieren av dyret. I samråd med eieren tas det en avgjørelse på om dyret skal avlives eller ikke.

ANSVAR

– Disse rutinene fungerer tydeligvis ikke. Det ser ut som at ingen tar ansvar og det får dyrene lide for. Dyrevernloven er helt klar på dette punktet, så nå må det bli ryddet opp i tingene. Vi kan ikke la Jernbaneverket få ture fram på denne måten uten at noe skjer, mener Ann-Carin Torrissen.

Bakgrunnen for politianmeldelsen mot Jernbaneverket er at to rein som ble påkjørt av malmtog i løpet av de siste ukene, har blitt avlivet med stein og slegge. Det ene dyrene ble liggende i nesten et helt døgn før en tilfeldig forbipasserende avlivet det. Men assisterende banesjef ved Ofotbanen, Egil Eilivsen mener ikke at det er feil med rutinene til jernbaneverket.

– Vi har gjort alt etter boka. Vi har meldt påkjørslene videre til politiet. Likevel synes vi at dette er svært uheldige episoder som vi håper ikke vil skje igjen. Men det er lite vi kan gjøre med akkurat det, sier Eilivsen. Samtidig påpeker Eilivsen at det må være bedre at de påkjørte dyrene blir avlivet, selv med stein eller slegge, enn at de blir liggende og pines.

– Av to onder må jo det være det beste, sier den assisterende banesjefen.

ETTERLYSER

Dyrebeskyttelsen etterlyser at lokførerne tar større ansvar når de kjører på rein og tar hånd om avlivningen selv. Men Eilivsen opplyser at det ville være svært vanskelig å gjennomføre på Ofotbanen.

– Det vil ta flere hundre meter før man får stanset toget. I tillegg er banen bygget slik at det er mye som må klareres før lokføreren kan forlate loket sitt. Nei, det er nok ikke løsningen i dette tilfellet, understreker Egil Eilivsen.

Les hele saken i papirutgaven

Artikkeltags