Gå til sidens hovedinnhold

Alt var ikke helt på stell – men politiet ga ingen reaksjoner: Neste gang er det ikke sikkert båtfolket er like heldige

Artikkelen er over 3 år gammel

Sommer, sol, ferie og veldig godt vær. Havet har vært blikkstille, og mange har blitt lokket ut på havet de siste dagene og ukene.

Sist søndag tok også politiet seg en tur til sjøs. Formålet var ikke å gi flest mulig reaksjoner, men å drive opplysningsarbeid.

– Jeg tror en god del er ikke godt nok kjent med regelverket.

Det sier Ben-Inge Eriksen, leder for Ofoten politistasjonsdistrikt.

Regelverket endres

Politipatruljen som patruljerte på Ofotfjorden rakk å kontrollere og prate med et stort antall båter søndag formiddag. I første omgang valgte politiet å ikke gi reaksjoner, selv om ikke alt var helt på stell. Først og fremst ble det syndet med flytevester, sier politistasjonssjef Eriksen til Fremover.

– Regelverket for fritidsbåter er under stadig endring. Tidligere holdt det til eksempel å ha flytevest i båten, sier Eriksen.

Slik er det ikke lengre. Er du i en fritidsbåt som er mindre enn åtte meter lang skal du ha redningsvest på.

– Denne gangen informerte politiet om lovene og reglene. Men ved brudd ved senere anledning kan det medføre bot, sier Ben-Inge Eriksen.

Ikke siste gang

Politistasjonssjefens forslag er noe så enkelt som at folk faktisk setter seg inn i regelverket, før de er på havet. Han bekrefter samtidig at søndagens tur på havet ikke var siste gang i sommer politiet blir å dra til sjøs.

Følgende er noen av reglene som gjelder for fritidsbåter i sjøen:

– Alle fritidsbåter skal være utstyrt med egnet rednings- og flyteutstyr til alle ombord. Herunder kommunikasjonsutstyr, brannslukkingsapparat og annet sikkerhetsutstyr (småbåtloven § 23a)

– Når det gjelder båter over åtte meter så er kravet at man har flytevester tilgjengelige for alle, men de må ikke være på under fart.

Kommentarer til denne saken