– Veldig spennende, sier statssekretær Eirik Lahnstein i Samferdselsdepartementet som først og fremst ønsker å få signalisert til omverdenen at ideen om en kombinert jernbane- og båttransport fra Kina til USAs østkyst, via Narvik og Island, fortsatt lever.

Positivt

– Møtet tidligere i år da Kina kom til Norge for å ta opp tråden om NEW, var atskillig mer positiv enn vi kunne håpe på. Når kineserne nå gjør det de varslet på den gangen, at de ville følge opp med et møte på embetsmannsnivå i Kina, synes vi at det er veldig positivt. Vi er svært tilfreds med at Kina som en økonomisk stormakt, ønsker å ha en pådriverrollen i denne saken, legger han til.

Spent

På møtet i Beijing vil også folk fra embetsverket i Sverige, Finland og Island delta, og Lahnstein sier at han er veldig spent hvilken posisjon de velger i forhold til den mye omtalte transportkorridoren.

– Når jeg skal til Moskva i møte 20. og 21. november, vil jeg også orientere russerne om det forestående møtet i Kina, forteller Lahnstein.

Han varsler at også Narvik kommune og Nordland fylkeskommune vil bli involvert nærmere i arbeidet som tilsynelatende har fått en vitamininnsprøyting etter at kineserne kom på banen.