Bjørnen var bare fem meter unna på E6

Rett bak Irene Hanssen prøvde bjørnen å komme opp, men fjellpartiet var for bratt, og han falt ned i veigrøfta. Bjørnen var bare fem meter unna bilen hennes på E6 i Lavangen.

Rett bak Irene Hanssen prøvde bjørnen å komme opp, men fjellpartiet var for bratt, og han falt ned i veigrøfta. Bjørnen var bare fem meter unna bilen hennes på E6 i Lavangen. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Irene Hanssen fra Gratangsbotn fikk sitt livs store opplevelse da hun mandag kveld kom kjørende sørover E6 bak en trailer opp mot Bukkemyra i Lavangen.

DEL

Hun så et dyr som sprang ved siden av traileren, og da hun måtte stoppe, sto en bjørn på veikanten bare fem meter fra henne og stirret mot bilen.

Må dokumenteres

- Jeg var ikke redd, men som gårdbruker gjennom mange år, tenkte jeg først at dette må dokumenteres. Jeg ringte en jeger i Gratangsbotn, for jeg ville stå der i veikanten til han kom, slik at vi var sikker på stedet hvor bjørnen hadde vært, sier Irene Hanssen.

Hun forteller at hun tidligere på dagen hadde hørt at dattera, Tove, hadde fått en sau drept i Sølvfjellet ikke langt fra turstien opp til Spanstind, og at det var snakk om at sauen var drept av bjørn.

Sprang lang siden på trailer

Irene Hanssen forteller dette om denne merkelige opplevelsen:

- Jeg var på tur sørover på E6 og hadde nettopp passert Lapphaugen Turiststasjon og Veilund. I stigningen opp mot Bukkemyra i Lavangen lå jeg bak en trailer. Han bremset plutselig opp, og da så jeg et dyr som løp langs siden av traileren. Hastigheten var ganske høy, og plutselig øker trailersjåføren hastigheten etter at dyret var kommet bakover ved siden av hengeren. Plutselig snur dyret nordover, og jeg stanser. Da ser jeg refleksen i øynene, og at det er en bjørn som står inne på veien bare fem meter fra meg.

- Jeg setter bilen i revers og siger sakte bakover. Da legger bjørnen til og skal opp fjellskråningen, men den er ganske høy, så han ender nede i grøfta igjen. Så rusler han noen få meter nordover og prøver på nytt i litt mindre bratt terreng, og da kommer han seg opp og forsvinner østover i retning Stormyra, sier Irene Hanssen, som var mer opptatt av å merke seg stedet og sikre spor, enn å tenke på egen sikkerhet.

Sau drept av bjørn

- Det er ikke tvil. Alle bilder og undersøkelser viser at sauen som ble funnet i Sølvfjellet mandag, er blitt drept av bjørn.

Det sier Trond Markussen, fungerende regionansvarlig for Statens naturoppsyn i Troms.

Når det gjelder tillatelse til skadefelling av bjørn i dette området, tror Markussen at tillatelsen sitter ganske løst nå. Han forteller at det allerede er en lisensjeger ute og sporer i området.

- Dette er et lovlig lisensjaktområde vi snakker om, og jegeren Magne Larsen fra Lavangen er en god jeger, og jeg håper han lykkes, avslutter Markussen.

Artikkeltags