Dette er trolig verdens største «fiskebolle»

Snart ferdig. Arbeidet med den lukkede oppdrettsmerden på Storskjæret i Steigen er snart ferdig. Den skal deretter til Skutvik.

Snart ferdig. Arbeidet med den lukkede oppdrettsmerden på Storskjæret i Steigen er snart ferdig. Den skal deretter til Skutvik. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Hamarøy i Nordland kan få verdens største «fiskebolle».

Oppdrettsselskapet Cermaq Norway har nå søkt om å få plassere en ny, lukket oppdrettsmerd i Horsvågen utenfor Skutvik.

Det kan bli gjort allerede i neste uke.

200.000 laks

Den unike merden, som på fagspråk omtales som aquadom, er hele 27,7 meter i diameter og 15 meter dyp. Innvendig er volumet på 5600 kubikkmeter.

Den kan romme hele 200.000 laks og kan slikt sett trolig omtales som verdens største «fiskebolle». Den skal gjøre det umulig for laks å rømme. Den vil også sikre laksen mot påslag av lus.

Bakgrunnen for byggingen av gigantmerden er at Cermaq har fått tilgang på såkalte grønne konsesjoner for oppdrett av laks for å prøve ut driftsmetoder som skal redusere lus og rømningsproblematikk i næringen.

Disse konsesjonene krever en type drift som vesentlig avviker fra annen oppdrettsvirksomhet i sjø i og med at fisken oppdrettes i et lukket merdesystem.

Første i verden

Planen er at aquadomen skal ta plassen i det nåværende fortøyningssystemet i Horsvågen. Aquadomen skal utsettes for reelle tester før den kan inngå som en full produksjonsenhet.

Derfor er Hamarøy kommune bedt om å gi en midlertidig godkjenning av plasseringen.

Produksjonssjefen til Cermaq Norway i Nordland, Truls Hansen, har tidligere betegnet aquadomen, som litt av en nyvinning både for Cermaq Norway og oppdrettsnæringen.

- Dette er den første kuleformede, lukkede merden i sitt slag. Det er mange som synes det som skjer er veldig spennende, sier Hansen.

Merden er bygd av et plaststoff, kompositt.

Artikkeltags