Nesten parallelt med at en etterlengtet økning i antall varmegrader uteblir, øker antall vedsekker som selges hos Smia Vekst i Narvik.

500 sekker

– Vi har solgt 500 sekker så langt i juni, og det er dobbelt så mye som vi bruker å selge på denne tiden, forteller Jan Helge Pettersson.

I tillegg til at det som vanlig selges en del ved til folk som skal på hytta eller fylle opp vinterlageret, har de hatt en jevn strøm av kunder som fyrer opp i peisen for å holde varmen.

– Jeg måtte selv fyre senest i går, kan produksjonsleder for ved, Gaute Eidissen fortelle.

At han og de andre på Smia Vekst opplever rekordhøye salgstall for junimåneden, er kanskje ikke så rart.

2,5 grader lavere enn normalt

Førstekonsulent ved Meteorologisk Institutt, Stein Øines, kan nemlig fortelle at Narvik opplever den kaldeste junimåneden siden 1982.

– Hittil i juni har middeltemperaturen i Narvik lagt på 8,1 grader, kan han fortelle.

Det betyr 2,5 grader lavere enn normalt.

– Det er mye, så det merkes. Vi må faktisk tilbake til 1982 for å finne en like kald junimåned. Da var det nede i 7,6 grader, sier Øines.

Nedbør

I tillegg til få varmegrader, har det også vært femti prosent mer nedbør enn normalt. En fattig trøst er kanskje at Narvik ikke er den eneste byen hvor godværet glimrer med sitt fravær.

I Tromsø er de for eksempel bare 3 millimeter unna å slå nedbørsrekorden fra 1961. Med 119,3 millimeter nedbør, har junimåneden vært mer enn dobbelt så våt for våre naboer i nord.

Må vente på sommerværet

Temperaturene kommer til å variere fremover, og ennå ser det ut til at vi må vente på stabilt sommervær.

– Temperaturen vil stige utover dagen, før den synker igjen. Til helga skal det bli litt varmere igjen. Det vil bli noen perioder med opphold og sol, og noen perioder med nedbør, men jeg ser egentlig ikke en stabil, fin godværsperiode, sier Sevim Müller, statsmeteorolog ved Vervarslingen for Nord-Norge.

Klager ikke

Dermed kan det se ut til at været som meldes fremover, byr på enda noen solgte sekker med ved for Smia Vekst.

– Jeg husker ikke sist vi hadde det så kaldt, men vi skal ikke klage. Det betyr bedre vedsalg, ler Eidissen.