Gå til sidens hovedinnhold

– Et tap for jurist-miljøet

Artikkelen er over 15 år gammel

Onsdag overtok Åsunn Lyngedal (37) roret i Narvik Næringsforum. Justisminister Knut Storberget sier spøkefullt at han må lage en ny hastelov, for å hindre jobbskiftet. – Dette er et tap for jurist-miljøet, sier han.

Og mener det. Justisministeren ringer midt i intervjuet. Åsunn blir litt rød der hun sitter på andre siden av bordet på Kafferiet idet hun skjønner hvem som ringer.

– Jeg må få snakke med han etterpå, signaliserer hun, og går et stykke unna mens samtalen pågår.

Storberget har jobbet tett sammen med Åsunn i Juvente, og ansatte henne i sitt firma da hun var nyutdannet jurist.

– Jeg ble kjent med henne i tiden før hun ble «ødelagt» som jurist. Hun er veldig omsorgsfull og ryddig, og det kom bare godt ut av at hun jobbet for meg. Det er også bra at hun har flyttet nordover til sine egne røtter. Vi trenger engasjerte mennesker rundt om i landet, sier han.

Han kaller henne en «plagsom jurist», og mener med det at hun ikke gir seg. Hun stiller kritiske spørsmål og er krevende å være arbeidsgiver for.

– Det er med skrekk at jeg hører at hun skal bli daglig leder i Narvik Næringsforum. Jeg lurer på om jeg bør lage en hastelov for å hindre det, spøker han, og lurer på om næringslivet i Narvik vet hva de gjør?

– Åsunn er egentlig ganske radikal. Hadde noen spurt meg for ti år siden, ville jeg heller trodd at hun ble ansatt i Amnesty enn i næringslivet. Jeg følger henne med argusøyne, og ønsker henne lykke til i jobben, sier Storberget.

Åsunn selv ler og gratulerer Knut med justisministerjobben idet hun overtar telefonen.

Onsdag hadde hun sin første dag som daglig leder i Narvik Næringsforum. Hun er vikar i ett år for Sverre Mogstad og har fått permisjon fra jobben som kommuneadvokat i Narvik.

Mange har stor tro på at Åsunn vil gjøre en god jobb, ikke minst Sverre Mogstad. Selv opplever hun forventningene som litt skummelt, men lar ikke det stoppe seg.

– Radikal? Amnesty istedenfor næringslivet - har justisministeren rett?

– Jeg har alltid vært opptatt av menneskerettigheter og rettferdighet. Men det er ingen motsetning i det og å jobbe for at næringslivet skal tjene penger. Jeg tror jeg er den samme som jeg alltid har vært, mener hun selv.

37-åringen er innflytter til Narvik. Som barn flyttet hun mye. Lærerforeldrene dro henne med fra Lakselv til Klæbu, til Ballangen og så til Fauske. Da var hun 11 år, og hun regner seg som Fauske-væring. Som voksen fortsatte hun flyttingen. Studerte juss i Oslo, var et halvt år i England (EU-spesialisering) og avsluttet juss-studiene i Tromsø.

Så gikk turen tilbake til Oslo for å jobbe hos Knut Storberget, før hun reiste til Trondheim som politifullmektig. Til Narvik kom hun som dommerfullmektig, og ble etterpå personalkonsulent i Narvik kommune. Deretter ble hun den første kommuneadvokaten i Narvik - og det er hun stolt av.

– Jeg har hatt en fantastisk spennende jobb som kommuneadvokat, og har fått vært med på store viktige prosesser for kommunen. Nå får jeg prøvd noe nytt, og testet ut andre sider ved livet mitt. Jeg er for ung til å si at det er her jeg skal jobbe resten av livet, mener hun.

37-åringen er klar på at hun nå er klar for å være mer synlig i bybildet enn hun har vært som jurist.

– Det ligger mange muligheter i å ta sjansen, påpeker hun.