Får oppfylt gammel drøm

Artikkelen er over 13 år gammel

I over 45 årene har Liv Sæther (82) fra Trældal jobbet for et kapell på Hergot. I morgen går hennes drøm i fyllelse.

DEL

– Ja, det er nesten ikke til å tro, sier hun tydelig rørt, bare to dager før den store begivenheten: Vigslingen av Hergot kapell.

Dette iherdige kvinnfolket hadde så vidt fått i havn innvielsen av Trældal samfunnshus i – et prosjekt hun også sto i spissen for – da hun pekte ut et kapell som neste mål for Trældal helselag. Dette var i 1959.

– Midt på 60-tallet fikk vi lovnad om gratis tomt av grunneierne på Hergot. Og like etter begynte vi å sette av penger. På den tiden hadde folk ikke så god råd som i dag, men det kom da inn litt penger kontoen, sier hun.

Mange skuffelser

På 80-tallet allierte hun seg med Nils Fagerjord og Martin Fagerjord på andre siden av Rombaksfjorden. Sammen jobbet de hardt for et nytt kapell.

«Vi opplevde mange skuffelser»

– Vi opplevde mange skuffelser. Vi brukte mye penger på å få arkitekttegnet et kapell, fordi vi hadde forutsatt at kommunen ville støtte prosjektet. Men den så seg aldri i stand til å støtte oss med mer enn 125.000 kroner til prosjektering. Forprosjektet var godkjent av departementet i 1995, og vi var med i kommunens økonomiplan, sier hun.

Grunnstein-nedleggelse

I 1999 ble grunnsteinen lagt ned på Hergot av biskop Øystein I Larsen. Men så møtte Liv Sæther og Co. mer motgang.

– Kommunen så det ikke mulig å være med å realisere prosjektet, sier hun.

I mellomtiden fortsatte den frivillige innsamlingen til kapellet, og beløpet på konto hadde vokst til over en million kroner.

– Prost Ingvar Hindenes var den som for alvor fikk fart i byggesaken, mener hun, og henviser til at nye, enklere og rimeligere løsninger kom på bordet.

Enklere løsning

Dette prosjektet ble utarbeidet i nært samarbeid mellom Hergot kapellkomité og Sjøvegan Snekkerifabrikk, og resultatet ble et enkelt bygg tilpasset menighetens behov.

Byggekostnaden for kapellet er på 1,5 millioner kroner, hvorav 50.000 kroner er støtte fra Den Norske Kirkes Landsfond. Resten av innsamlede midler.

– Det er nedlagt et formidabelt dugnadsarbeid for å få dette til. Og folk både på nordsiden og sørsiden av fjorden har vært utrolig flinke med å støtte opp om saken. Ja, det gjelder til og med de unge, sier «Mor kapell», som Liv Sæther kalles for.

Artikkeltags