Gå til sidens hovedinnhold

Fly fra Oslo til Tromsø har styrtet

Artikkelen er over 6 år gammel

Sendte ut mayday-melding og forsvant fra radaren over Sverige. Ambulansehelikopteret fra Evenes og to F-16-fly fra Bodø ble satt inn i søk.

Redningsleder ved Flyredningstjenesten i Sverige, Anders Lindholm, forteller til NRK Nordland at flyet mistet høyde svært raskt.

Flyet er funnet ni kilometer fra grensen til Norge, ikke langt fra Hellemobotn i Tysfjord.

- Krateret der flyet ligger er cirka 15 meter dypt og 20 meter bredt, og vrakdelene ligger spredd cirka 50 meter rundt flyet, forteller Lindholm.

Han har selv lang flyerfaring, og vurderer det som at sjansene for at noen har overlevd som null.

- Det er ikke normalt at et fly går ned med en sånn hastighet, så noe alvorlig har hendt, sier Lindholm.

Ifølge Lindholm er flymannskapet spansk og fransk.

Redningsarbeidet er avsluttet og svensk politi overtar nå etterforskningen av saken.

Forsvant i natt

Flyet som var på tur fra Oslo Lufthavn til Tromsø ble i natt meldt savnet over svensk territorium.

Dette fikk Nordlys bekreftet klokken 02 fra det svenske Sjøfartsverket, som er ansvarlig for sjø- og flyredningsoperasjoner.

- Vi fikk informasjon fra flyveledelsen i Bodø om at de hadde oppfattet et mayday-anrop fra et mindre fly rett før klokken 00.30 i natt.  Svenske myndigheter fikk melding klokken 01.45. Flyet er et postfly som er registrert i Sverige og som flyr mellom norske destinasjoner. Våre opplysninger er at to personer var om bord, uttalte pressetalsmann Daniel Lindblad i det svenske Sjøfartsverket til Nordlys klokken 02.

Har styrtet

Flyet hadde kallesignal Air Sweden 294. Etter mayday-signalet ble sendt ut forsvant det fra radaren.

Store sivile og militære styrker fra Norge og Sverige ble mobilisert i lete- og redningsaksjonen i natt.

- Et Seaking var klart, men rakk ikke frem. Det gjorde imidlertid et ambulansehelikopter fra Evenes samt to F-16. I tillegg til flyene sto også bakkestyrker klar på Bjørnfjell, i tilfelle søk, men de ble naturlig nok returnert. Vi trakk oss ut og overlot til svenskene etter at det ble oppdaget, sier redningsleder Alf Haagensen til Nordlys.

03:30 meldte Hovedredningssentralen at de hadde funnet havaristedet, og alle norske ressurser ble trukket ut av innsatsen.

Klokken 04.00 bekreftet Daniel Lindblad at havaristedet er funnet.

- Alt tyder på at flyet har havarert. Bildematerialet vi har fått fra norske myndigheter tyder på det. Funnet ble gjort 03.10.

- Er det håp om å finne overlevende?

- Jeg våger ikke svare på det. Vi sender ut svensk fjellredningstjeneste, og de vil komme frem i løpet av morgentimene. Planen er å fly dem inn til ulykkesstedet, sier Lindblad.

Det er et fly av typen Bombardier Canadair CRJ 200 som er forsvunnet. Flytypen er relativt stort, med en lengde på nesten 27 meter og et vingespenn på 21,21 meter.

Oppdatering 06:30:

Ifølge den svenske avisen Expressen opplyses det at det er veldig, veldig lite sannsynlig å finne de to pilotene i live.

De to savnede er hverken svenske eller norske, men fra land i Europa.

Havariplassen er cirka ti kilometer fra den norske grensen i fjellterreng, og eneste måte å ta seg inn i området er ved hjelp av snøskuter og helikopter.

Det er kaldt på plassen, men selve søkesarbeidet har ikke vært hindret av dårlig vær.

Ifølge Expressen tapte flyet høyde fort.

Flyet var det svenske postflyet på oppdrag for norske Posten.

Politi- og fjellredning har tatt over oppdraget.

Det er ukjent hva som er årsaken til ulykken. Man forsøkte å få kontakt etter mayday-oppropet, men det lyktes ikke.

Det er selskapet West Atlantic som har oppdraget for å fly post for Posten. Den akyuelle flytypen er også ofte på Evenes, der selskapet har to daglige avganger fra i døgnet.

Kommentarer til denne saken