Gå til sidens hovedinnhold

Forbudssonen opphevet: Nå står folk i kø for å dykke

Artikkelen er over 7 år gammel

Bare dager etter at forbudet ble opphevet, var de første dykkerne nede.

– De siste ukene har vi hatt en uvant stor pågang fra dykkere som ønsker å gå ned på de to vrakene.

– Det gjelder både lokale, nasjonale og internasjonale henvendelser. Det etterlater liten tvil om at panserskipene «Norge» og Eidsvold» har betydelige navn i miljøet, forteller maritim leder i Narvik Havn, Øistein Kaarbø.

Beskyttet siden 2005

Med unntak av en del tillatelser som har vært gitt for å filme og dokumentere vrakene, har de to krigsgravene siden 2005 vært beskyttet av en 100 meters forbudssone, og det har i realiteten ikke vært tillatt å dykke på disse skipene.

Dette endret seg imidlertid den 26. oktober. Da opphevet kulturminnemyndighetene det som var et midlertidig forbud.

Dermed er det fritt fram for å gjenoppta dykkingen. Og det har allerede skjedd.

Allerede vært nede

– Det har allerede vært lokale dykkere nede, og flere har nå meldt sin ankomst. Også fra utlandet, forteller Øistein Kaarbø.

Selv om forbudet er opphevet, må det fortsatt hentes tillatelse fra Narvik Havn i hvert enkelt tilfelle.

– Det gjelder konkret i hele det området som defineres som indre havn, avgrenset av Beisfjordbrua og en rett linje som strekker seg fra fyrlykta på Ankenes og til Framnesodden.

– I tillegg er det soner rundt flere av vrakene, der de samme reglene gjelder.

Panserskipet «Eidsvold», som ligger utenfor Framnesodden er et slikt.

Gunstig dyp

Vraket er imidlertid svært medtatt. PS «Norge» som ligger på indre havn, er i langt bedre forfatning.

– «Norge» ligger også på et svært gunstig dyp for dykkere, rundt 20 meter, så det er dette som er mest populært, sier Kaarbø.

I utgangspunktet vil alle som ønsker det, få tillatelse til å dykke på panserskipene «Norge» og «Eidsvold», samt flere av de andre vrakene som ligger på indre havn og området rundt Narvik.

Sikkerhet

At det må innhentes tillatelse for å dykke på vrakene, har med sikkerhet å gjøre.

– Dykkingen må skje slik at det ikke kommer i konflikt med den øvrige aktiviteten i havna. Her kommer og går det malmbåter og andre skip, og slepebåter er i aktivitet. Alt dette har prioritet foran dykkingen.

– Men når det er sagt, legger vi så godt til rette for dykking som vi bare kan, sier Kaarbø.

Han presiserer imidlertid at dykking på krigsvrakene er underlagt et strengt regime.

– Det er forbudt å grave fram, flytte eller ta opp ting som tilhører skipene. Det er heller ikke lov til å gjøre noe som helst som kan skade ting eller skrogene, slår Øistein Kaarbø fast.

– Ikke undervannspoliti

Hva som i virkeligheten skjer under vannflaten, har Narvik Havn imidlertid liten mulighet til å ha kontroll på i detalj.

– Vi har krav om både kommunikasjon med oss, og rapportering. Men vi er ikke noe undervannspoliti, og har heller ikke ressurser til det. Vårt ansvar er det som skjer på havoverflaten.

– Men når det er sagt, så har vi en del overvåkningsmekanismer, og ser vi noe å sette spørsmålstegn ved, så rapporterer vi det videre til rette instans, som gjerne er politiet, sier Kaarbø.

Kommentarer til denne saken