Jens Larsen og Gunnar Ulriksen fikk sjelden fisk i garnet. Ekspertene vet ikke at den er fanget så langt nord før. De to hadde ingen anelse om hva det var de fikk i garnet på fisketuren i Evenes. Fisken er rosarød i kjøttet, og de lurte veldig på hva dette er?

Tunfisk

Fremover har vært i kontakt med Leif Nøttestad. Han er bestandsansvarlig for makrell og tunfiskarter ved Havforskningsinstituttet.

– Dette er en veldig interessant observasjon. Dette ser ut til å være tunfisken stripet pelamide (Sarda Sarda). Den heter Atlantic bonito på engelsk, forteller han.

Ikke observert

Så vidt Nøttestad kjenner til, er ikke denne tunfiskarten blitt registrert så langt nord før. De tidligere fangstene Havforskningsinstituttet har registrert de siste årene har vært i Skagerrak og Kattegat, langs Sørlandskysten og på Sørvestlandet.

– Det har vært registrert både sverdfisk og makrellstørje tidligere i Nord-Norge, men stripet pelamide er en nykommer i disse områdene ut fra den informasjonen jeg har tilgjengelig, sier han.

Han forteller at de er interessert i alle observasjoner av ulike typer tunfisk som blir observert eller fanget i Nord-Norge nå i sommer og utover høsten.

– De stripete pelamidene som ble fanget er tydeligvis på beitevandring langt nord langs norskekysten, sier han.

Matfisk

Fisken er en ettertraktet matfisk og er spesielt viktig i Middelhavet.

Nøttestad forteller han den kan brukes rå som sushi og sashimi, den kan grilles, stekes eller bakes i ovn. En enkelt og god oppskrift er å filetere fisken ta av skinnet og dele den i passe biter. Tilsett olivenolje, grovt salt og pepper. Stek fiske i om lag ett minutt på hver side.

– Det smaker skikkelig godt. Hvis du vil ha den gjennomstekt, stek den litt lenger på hver side.