Gamle ambulanser blir som nye

Logistikkoffiser Ingvar Danielsen i HV16 (til venstre) hadde kort vei å gå da han skulle hente de nye ambulansene hos Knut Bergum på Bjerkvik tekniske verksted. I nabobygget sto de 22 ambulansene som, bak fra venstre, Oddvar Hansen, Gunnar Ingebrigtsen og Stein Morten Tobiassen hadde bygd om for Heimevernet.

Logistikkoffiser Ingvar Danielsen i HV16 (til venstre) hadde kort vei å gå da han skulle hente de nye ambulansene hos Knut Bergum på Bjerkvik tekniske verksted. I nabobygget sto de 22 ambulansene som, bak fra venstre, Oddvar Hansen, Gunnar Ingebrigtsen og Stein Morten Tobiassen hadde bygd om for Heimevernet. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Gi denne gjengen et kjøretøy, og det kommer «nytt» tilbake.

Hentet fra lager

Bjerkvik tekniske verksted har nemlig spesialisert seg på å bygge om gamle og brukte militære kjøretøy. Til høsten starter et større prosjekt med å bygge om pansrede kjøretøy fra 60-tallet. For en uke siden rullet 22 feltambulanser ut fra samlebåndet i Bjerkvik.

22 gamle feltvogner ble hentet fra lager i Osmarka. Ut kom 22 «nye» ambulanser som skal leveres samtlige 11 heimevernsdistrikter rundt om i landet.

Kostet småpenger

– Vi har brukt 3.500 timer, inkludert ingeniørtimene til utvikling, forteller sjefen for Bjerkvik tekniske verksted oberstløytnant Knut Bergum.

Hele prosjektet har kostet 5,3 millioner kroner – ifølge Bergum småpenger sammenliknet med hva nye kjøretøyer ville kostet.

– Vognene har ikke gått mer enn fra 2.000 til 4.000 kilometer. Du får ikke understellet til en ny bil til den prisen vi har bygd om for, sier Bergum.

HV-16 i Bjerkvik får, som de øvrige distriktene, to slike feltambulanser.

– Dette er et stort løft for oss. Uten tvil, sier logistikkoffiser Ingvar Danielsen.

De gamle vognene var utstyrt med fire båreplasser for å frakte fire pasienter, men uten muligheter for å kunne behandle pasientene. De nye har kun plass til to bårer.

– Med disse vognene kan pasientene få behandling, som i en vanlig sykebil, sier Danielsen.

Han beskriver nyanskaffelsen etter rombyggingen i Bjerkvik som et betydelig operativt løft for Heimevernet.

Klar for flere

Vognene vil være i høy beredskap. Ved behov kan personellet som skal betjene vognene, rykke ut på 24 timers varsel.

Også for det sivile samfunnet vil de nye ambulansene være viktig for beredskapen.

– I en tenkt situasjon kan Heimevernet ta en litt større risiko enn de sivile. Vi er blant annet utstyrt med helt annet sikkerhetsutstyr enn det de som opererer sivile ambulanser er, sier Danielsen.

– Og vi er svært gode på sanitet med både leger, sykepleiere og eget utdannet personell, legger han til.

Knut Bergum forteller at Forsvaret har en god del slike gamle ambulanser som står på lager, uten at han vet nøyaktig antall.

– Det vil være enkelt for oss å starte en ny produksjon.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken