Har oppdaget nye helleristninger

Artikkelen er over 12 år gammel

Det er oppdaget en rekke nye figurer i helleristningsfeltet på Sørlandet i Skjomen. Feltet er dermed et av de største i sitt slag her i landet.

DEL

– For oss som steller med bergkunst, er denne oppdagelsen gledelig og spennende. Nesten som en julaften, sier arkeolog Bjørn Helberg ved Tromsø Museum.

Til høsten starter arbeidet med å registrere alle de nye figurene som er avdekket.

Dobling

Fra tidligere er det registrert om lag 40 figurer i helleristningsfeltet på gården Forselv på Sørlandet. Nå blir antallet trolig fordoblet.

– Bergkunsten på Sørlandet er hugde helleristninger. Nærmer vi oss hundre figurer, vil feltet være et av de større i sitt slag her i landet. Feltet er også spesielt ettersom figurutvalget er svært varier med både mennesker,dyr, båter og geometriske mønstre, forteller Bjørn Helberg.

5.000 år gamle

Det var på 1930-tallet helleristningsfeltet ble oppdaget. Ristningene er anslått å være om lag 5.000 år gamle.

Allerede i 1970 fikk man den første pekepinn om at det kunne være atskillig flere figurer enn først avdekket da svenske hobbyarkeologer var på stedet for å sjekke feltet.

Det er en opplysning som ikke har vært kjent for allmennheten, bekrefter konservator Lars Slettjord ved Ofoten Museum.

Tildekket

For tre år siden ble helleristningsfeltet tildekket for å få bort algevekst og mose. Da tildekkingen ble fjernet i fjor, oppdaget man en mengde nye nye figurer.

– Det gjelder spesielt i øvre del av feltet. Disse figurene skal vi begynne å registrere til høsten, såfremt vi får finansieringen i orden. Og det har vi tro på skal ordne seg. Dette er nemlig viktig, sier Bjørn Helberg.

Tre områder

I Narvik finnes det ikke mindre enn tre områder med helleristninger; i Brennholtet i bykjernen, på Slettjord i Herjangen og på Forselv på Sørlandet i Skjomen.

– Ristningsfeltet på Forselv ligger flott til, fastslår Helberg.

Men det er ikke så mange som har fått skue de mange figurene, for det er ingen organisert adkomst hit. Sørlandet i Skjomen har som kjent ikke veiforbindelse, så turer til feltet må organiseres med båt.

– Ofoten har et høyt antall felt med bergkunst, og i Nordland er vi i en unik situasjon ved at det som eneste sted i verden finnes alle ulike typer bergkunst. Både slipte og hogde ristninger og hulemalerier. Dette er noe som må tas vare på, sier Bjørn Helberg.

Artikkeltags