Hårspor kan løse drapsgåte

Artikkelen er over 13 år gammel

SALANGEN: Mannen som drepte Marie Louise Bendiktsen i Salangen sommeren 1998 la igjen hår på drapsstedet. Nå kan hårene bli nøkkelen til oppklaring av den snart ni år gamle drapsgåten på Sjøvegan.

DEL

Hårene kan bli politiets beste tekniske bevist i jakten på drapsmannen i Salangen. Politiet mener de kan gi et bedre svar enn det man har fått ut av de andre biologiske funnene på drapsofferet.

– Vi har hittil ikke definert hvilke biologiske materiale vi har sikret på drapsstedet. Ett av sporene er hår. Vi har hår tilhørende en person som vi knytter til det sentrale åstedet. Dette er hår som ikke har tilhørighet der. Det er vi helt sikre på, sier lensmann Nils Johan Mikalsen i Salangen.

Hårene er ikke avsatt av avdøde, hennes familie eller omgangskrets. De er dessuten funnet et spesielt sted på åstedet - et sted der det ikke er naturlig at de skulle være, opplyser politiet.

I brannruinene klarte politiet å sikre 12 hårstrå. Åtte av dem er fra en og samme person som ikke har noen tilknytning til Marie Louise Bendiktsen.

– Mange tror alt brenner opp i en brann som dette, men selv små biologiske spor kan finnes, sier Mikalsen og politiførstebetjent Hans Roar Rasmussen som hittil har valgt å holde hårsporet skjult.

– Hvorfor har dere ikke fortalt om hårsporene før nå?

– Det er av taktiske årsaker, og her blir det gjort avveininger hele tiden. Detaljer holdes skjult. En gjerningsmann skal selv fortelle hva som har skjedd og knytte seg til et åsted. Hårsporet valgte vi derfor å ikke gå ut med, sier Rasmussen.

Det som gjør hårene så interessant for drapsetterforskerne er at DNA-forskningen skyter fart, og at man på sikt har forhåpninger om at man skal lykkes i å få ut fullverdig DNA i hårstrå. Hittil har man vært avhengig av hårsekken for å få et DNA.

Ett av problemet for etterforskerne i Salangen-drapet har vært at deler av DNA-funnet ble ødelagt, og som man derfor ikke klarte å få fram fullverdig DNA av. Laboratoriet som har hatt saken har imidlertid ment at dette DNA-sporet er godt nok til utelukkelse av en gjerningsmann, og slik er 1.900 menn som har avgitt hårprøve utelukket som drapsmann.

Artikkeltags