Gå til sidens hovedinnhold

Havørn-ekspert:- Første gang det har blitt så dramatisk

Artikkelen er over 6 år gammel

Norges fremste havørn-ekspert har aldri hørt om liknende.

Alv Ottar Folkestad har ledet ”Prosjekt Havørn” siden 1974. I løpet av de 40 årene har forskeren aldri hørt at havørn har angrepet så voldsomt som i Tysfjord mandag.

- Normalt sett angriper ikke havørn. Den går i forsvar, sier Folkestad med henvisning til episoden i den lille bygda Storå i nordlandskommunen.

Forsvarte seg

Folkestad er overbevist om at den skadde årsungen prøvde å forsvare seg.

- Jeg har håndtert over 1.000 levende havørn. Ei havørn som er redd vil prøve å forsvare seg. Vanligvis legger den seg på ryggen og slår med begge beina. Beina og klørne er viktige forsvarsmekanismer.

Folkestad vil på ingen måte kritisere Reidun Anderssen, som havnet i en real slåsskamp med den unge rovfuglen. Han sier det er fullt mulig at havørn ikke vil la seg skremme. Selv har han opplevd at skadet havørn mange ganger har brukt klørne for å ta tak når han har forsøkt å hjelpe dem fri.

Vil slippe

- Jeg vet at det bare er å ta det med ro, så vil den slippe. Det var det vanskelig for Reidun Anderssen å vite. Når man havner i en slik situasjon blir man naturlig nok forskrekket og redd. Da er det nok vanskelig å tenke seg at havørna vil slippe taket bare man er rolig og venter. Jo mer man kaver i en slik situasjon, jo mer setter den seg fast.

Norges fremste havørnekspert har sett på bildene etter mandagens store sak i norske medier. Han mener det er en årsunge; trolig en hanfugl. Han viser blant annet til den spinkle dimensjonen på beina.

Var forsiktig

Stavangerkvinnen Reidun Anderssen (60) fortalte til Fremover mandag at hun kjørte forsiktig fram mot havørna som satt på veien. Hun forsøkte også å stoppe flere ganger for å se om den flyttet seg. Som en siste utvei for å få rovfuglen til å flytte seg på den smale veien uten mulig snuplass, gikk hun av kjøretøyet. Det var da den dramatiske situasjonen oppsto.

Alv Ottar Folketsad sier han ønsker å avdramatisere historien etter å ha fått inn telefoner fra hele landet etter at flere media omtalte havørn-angrepet mandag. Han legger samtidig til at han aldri har hørt en lignende historie; at en person har tatt livet av ei havørn med bare nevene. Eksperten ønsker ikke at folk skal gå rundt å være redd for havørn, men vil gi noen generelle tips dersom man observerer fugl man mistenker er skadet.

- Mitt viktigste poeng er at folk må forstå situasjonen og vise nødvendig respekt. Ei havørn har relativt gode forsvarsmekanismer.

Til Anderssens observasjon om mulig skade på vingen, sier Folkestad følgende:

- Det er mulig at rovfuglen var så skadet at den burde avlives. I slike tilfeller er man forpliktet til å rapportere dette til viltnemnda.

Kommentarer til denne saken