Gå til sidens hovedinnhold

Hedret for tapperhet

Artikkelen er over 11 år gammel

Eivind Sunde risikerte sitt eget liv for å redde soldatene som omkom under stridsvognulykken på Herjangsfjellet for fire år siden.

Eivind Sunde forsøkte fortvilt å redde soldatkollegene Kenneth Møller Nyen og Knut Christian Syse, som hjelpeløse satt fast i stridsvognen da den gikk gjennom isen på Herjangsfjellet under øvelse Cold Response i 2006.

Mandag fikk Eivind Sunde medaljen for «Edel dåd» av forsvarssjef Harald Sunde.

Kunne ikke vente

– Vi kom raskt til stedet og så kun det ytterste av kanonløpet stikke opp av isen. Det var sludd og masse overvann, og vi startet en desperat redningsaksjon, forteller løytnant Eivind Sunde til www.mil.no.

Det var sent på kvelden 16. mars i 2006 at Sunde og kollegene fikk melding på sambandet om at en stridsvogn med fire mann om bord hadde gått gjennom isen. De kom raskt til stedet for å hjelpe, men Sunde hadde ikke tid til å vente på dykkere. Han stupte selv ned i det iskalde vannet.

Dykket ned

– Jeg fant fram et Spare Air-sett, fikk et tau rundt livet og dykket ned. Det var veldig mørkt, men jeg kunne kjenne toppen av vognen med foten, forklarer han. Etter å ha vært i isvannet i bortimot ett minutt ble kollegene bekymret og trakk han opp. – Da de trakk meg opp slo jeg hodet i isen, mistet munnstykke og svelget mye vann. Jeg var veldig nedkjølt og kjente at beina visnet bort, forteller han. Sunde og kollegene lyktes ikke med å redde de to kollegene som satt fast i stridsvognen.

Felles innsats

– Alle gjorde en enorm innsats, men det var dessverre ikke tilstrekkelig. Når jeg mottar denne medaljen tenker jeg på de etterlatte som mistet sine to kjære, sier han. Til tross for den høye utmerkelsen ønsker ikke Eivind Sunde å ta æren alene.

– Det er veldig hyggelig med en utmerkelse, men jeg vil ikke ha noen heltestatus. Det var en felles innsats.