Kun èn person får hvert år gjesteforelese ved College de France.

Artikkelen er over 4 år gammel

I år fikk Lars-Erik fra HiN innbydelsen alle matematikere ønsker seg.

DEL

Forelsningen holdt Persson i november.

- Det er jo en unik innbydelse. Du får den bare en gang. Og en invitasjon til å gjesteforelese ved College de Framce er en virkelig anerkjennelse av HiN og matematikkmiljøet både her og ved Universitetet i Luleå, sier Persson, som er professor ved begge utdanningsinstitusjonene.

Det sier han til hin.no.

Professor Dag Lukkassen, som er leder for forskningsgruppen som Persson tilhører ved HiN, er meget stolt over utmerkelsen. 

- Dette betyr at  matematikken vi bedriver her oppe nord for Polarsirkelen, med hovedfokus på anvendelser innen ingeniørvitenskap, vinner gehør ute i den store verden, fastslår han.

- Jeg er stolt over gruppa vi har her satt sammen her på HiN. Jeg har alltid vært opptatt av å se enkeltmennesket i samspill med andre, og det å spille hverandre gode. Det dreier seg om selvtillit, interesse og kunnskap. Denne gruppen er verdensunik i så måte. Sånn sett er dette en anerkjennelse som hele gruppa skal ha en bit av, sier Lars-Erik Persson selv.

Gjesteforelesningene i Paris var over temaene «Hardy Type Inequalities: Prehistory, History and Current Status» og «The Interplay between Convexity, Interpolation and Ineqaulities». Du finner mer om forelesningene her.

Fikk verdenskongressen til Narvik

Persson fikk invitasjonen fra professor Pierre-Louis Lions - en av gjestene da HiN arrangerte den tiende verdenskongressen i matematikk, ICNPAA 2014, i fjor.

Persson var en av de viktigste persoene da Narvik fikk lov til å arrangere denne kongressen.

Dette er Lars-Erik Persson

* Født 1944. Fra Svanabyn i Dorotea, Sverige. Professor i matematikk med særlige arbeider innen ulikheter og funksjonsrom.

* Ansatt ved Luleå tekniske universitet (20%) og Høgskolen i Narvik (50%).

* Har veiledet 52 personer til doktorgrad, og skrevet mer enn 250 vitenskapelige publikasjoner i internasjonale tidsskrift. Har også skrevet 20 bøker.

* Persson er redaksjonsmedlem i åtte internasjonale fagtidsskrifter.

* Han har vært leder for det svenske matematikersamfunnet i to perioder.

Artikkeltags